DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

ZEMAN spreman na debatu sa rivalom

Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da je spreman na debatu sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsjednikom Češke akademije nauka, prije drugog kruga izbora.

ZEMAN spreman na debatu sa rivalom
FOTO: Beta/AP

Drugi krug predsjedničkih izbora se održava za dvije nedjelje u toj zemlji.

Zeman nije učestvovao ni u kakvim javnim debatama prije prvog kruga glasanja, na kojem je osvojio najviše glasova, ali ne i većinu koja mu je potrebna kako bi izbjegao drugi krug.

Zeman i Drahoš ušli su u drugi krug izbora, koji su zakazani za 26. i 27. januar pošto nijedan od devet predsjedničkih kandidata nije osvojio većinu glasova u prvom krugu, prenosi AP.

Zeman nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, pa će za dvije nedjelje odmjeriti snage sa Drahošom.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mjesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Drahoš 26 odsto, prenosi AP.

ceska zastava

Drahoš (68) se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju „prve brzine“.

Rojters ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbjednosnim prijetnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbjeglica.

On je, kako se navodi, za vrijeme svog predsjedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Iako je funkcija predsjednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu kada je riječ o tome ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Beta/Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image