BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

UAE prestaju da izdaju vize radnicima iz Sjeverne Koreje

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas saopštili da će prestati da izdaju vize radnicima iz Sjeverne Koreje, čime su se pridružili zemljama Persijskog zaliva koje nastoje da spriječe Pjongjang da izbjegava sankcije i zarađuje u inostranstvu.

UAE prestaju da izdaju vize radnicima iz Sjeverne Koreje
FOTO: Twitter

U današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova UAE nisu pomenute stotine sjevernokorejskih radnika angažovanih u toj zemlji, a navedeno je da će građanima Sjeverne Koreje biti onemogućeno da otvaraju nove kompanije u toj zemlji koja je čvrst saveznik SAD.

UAE „se nadaju jedinstvenom globalnom frontu protiv nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje“, navodi se u saopštenju i dodaje da će UAE povući svog ambasadora na nerezidentnoj osnovi u Sjevernoj Koreji.

SAD vrše pritisak na svoje saveznike da prekinu ekonomske veze sa Pjongjangom poslije njegovih proba nuklearnog oružja i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa iznad Japana.

Izvještaj UN za 2015. godinu nagovijestio je da više od 50.000 Sjevernokorejanaca na radu u inostranstvu donosi Pjongjangu između 1,2 milijarde i 2,3 milijarde dolara godišnje. Neke druge procjene govore da je riječ o stotinama miliona dolara.

Novac koji sjevernokorejski radnici u zemljama Persijskog zaliva vraćaju svojoj vladi pomaže Pjongjangu u izbjegavanju međunarodnih sankcija, navode zvaničnici. Oni mjesečno zarađuju oko 1.000 dolara, od čega polovinu uzima vlada Sjeverne Koreje, dok 300 dolara ide menadžerima kompanije, što znači da radniku ostane 200 dolara.

Sjeverna Koreja je vlasnik tri korejska restorana u UAE, dva u Dubaiju i jednog u Abu Dabiju, a procjene su da Pjongjang širom svijeta ima 130 restorana, navode zvaničnici.

Kuvajt je prošlog mjeseca objavio da će protjerati sjevernokorejskog ambasadora i ograničiti izdavanje viza građanima Sjeverne Koreje. Ambasada Sjeverne Koreje u Kuvajtu jedino je diplomatsko predstavništvo te zemlje u zemljama Persijskog zaliva.

Katar je saopštio da je u toj zemlji „manje od 1.000“ Sjevernokorejanaca i da njihove vize neće biti obnavljane. Prema zvaničnicima Kuvajta, u toj zemlji ih je u avgustu bilo 6.064, a radnika iz Sjeverne Koreje ima i u Omanu.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: Beta / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image