TURSKA: Irački Kurdi će platiti cijenu za glasanje o nezavisnosti

Turska je upozorila danas Kurde u autonomnoj oblasti u Iraku da će „svakako platiti cijenu“ zbog svog insistiranja da održe referendum o nezavisnosti kasnije ovog mjeseca. U današnjem saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova takođe se pozdravlja glasanje iračkog parlamenta koji je kao neustavan odbacio kurdski referendum zakazan za 25. septembar.

TURSKA: Irački Kurdi će platiti cijenu za glasanje o nezavisnosti
FOTO: Beta/AP

Kurdski region treba da bude svjestan da će svakako morati da plati cijenu zbog insistiranja na svom pristupu o održavanju referenduma uprkos našim prijateljskim preporukama – navodi se u saopštenju turskog ministarstva, bez daljeg objašnjenja.

U saopštenju se navodi da su „sve emocionalnije izjave“ vođa iračkih Kurda u prilog nezavisnosti „alarmantne“.

Turska, koja ima veliku kurdsku populaciju na jugoistoku zemlje i bori se protiv kurdskih pobunjenika, ipak izgradila je bliske veze sa tom iračkom autonomnom oblasti, ali se protivi nezavisnoj kurdskoj državi.

turska
Turska: Irački Kurdi će platiti cijenu za glasanje o nezavisnosti

Irački Kurdi planiraju da 25. septembra održe referendum u tri pokrajine koje čine Irački Kurdistan, ali i u drugim spornim teritorijama s većinskim kurdskim stanovništvom. Kurdistan je region na sjeveru Iraka i ima autonomiju od 1991. Oružane snage tog regiona uključene su u ofanzivu protiv Islamske države.

AUTOR: Beta/Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image