ŠUMSKI POŽARI ponovo zahvatili Portugal

Oko 2.800 vatrogasaca bori večeras na sjeveru i u centralnom dijelu Portugala protiv nekoliko požara od kojih neki prijete da zahvate sela, javljaju zvaničnici.

ŠUMSKI POŽARI ponovo zahvatili Portugal
FOTO: Twitter

Najveći požar razvio se oko naselja Aližo, blizu Vila Reala, koji gasi 500 vatrogasaca. Požar je izbio juče u zoru i izgledao je kao da se smirio, ali se ponovo rasplamsao danas popodne pod uticajem vjetra i vrućine.

Vatra je van kontrole, umnožili su se akivni frontovi – rekao je gradonačelnik Aliža Karlos Magaljes, koji je obišao zaseok Vila Ša, gdje se plamen približava kućama.

https://twitter.com/AnthroArchaeo/status/887030220410236928

Portparol gradske zaštite rekao je za Frans pres da će uspjeti da savladaju požar ali da se to neće dogoditi odmah i dodao da je deset vatrogasaca lakše povrijeđeno od udisanja dima ili opekotina.

Jedan španski kanader poslat je u tu oblast da se bori protiv vatrene stihije, i drugim avionima i helikopterima koji su već tamo.

Oko 100 kilometara odatle dva požara koja bukte od nedjelje i dalje plamte u oblasti Mangalde, gdje je vatra privremeno opkolila kuće.

Ti požari izbili su četiri nedjelje poslije ogromnog požara u mjestu Pdrogao Grande kada su poginule 64 osobe a 250 je povrijeđeno. Taj požar je trajao pet dana prije nego što je savladan 22. juna prije podne.

Oko 30 kilometara od tog mjesta drugi veliki požar izbio je juče popodne u Oleirosu i dalje je večeras aktivan na tri fronta. Oko 190 vatrogasaca se bore sa tim požarom.

AUTOR: Beta / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image