BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

RADULOVIĆ: Način na koji se po novom zakonu sprovode planovi je značajan i jednostavniji

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je juče na javnoj tribini u okviru programa Javne rasprave o Nacrtu Zakona o planiranju i izgradnji koja se održala u Bijelom Polju, kazao da je jedna od krucijalnih razlika predloženog i postojećeg zakonskog rješenja u broju planova koje Crna Gora posjeduje, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

RADULOVIĆ: Način na koji se po novom zakonu sprovode planovi je značajan i jednostavniji
FOTO: Pink M

– Ovaj zakon predviđa samo dva planska dokumenta i to Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije pri čemu suština Plana generalne regulacije leži u njegovoj olakšanoj izradi i davanju podjednake mogućnosti svima u Crnoj Gori, dakle onima koji posjeduju kapacitete da se ozbiljno bave planiranjem kao i onima koji ih ne posjeduju – kazao je ministar Radulović.

bijelo polje-cdm
Održana javna tribina u Bijelom Polju povodom Nacrta Zakona o planiranju i izgradnji (Foto: CDM)

Kako dodaju iz Ministarstva, Radulović je saopštio da su ukinute građevinska i upotrebna dozvola kao upravni akti.

– Ukinute su građevinska i upotrebna dozvola kao upravni akti i uvedena je prijava radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje. Osim toga, uveden je i sistem personalne odgovornosti – naveo je ministar Radulović dodajući da novi zakon omogućava da se na svakom koraku ovog procesa evidentira odgovornost za ono što se radi.

1
Radulović: Način na koji se po novom zakonu sprovode planovi je značajan i jednostavniji (Foto: PinkM)

Prema riječima Radulovića, način na koji se po novom zakonu sprovode planovi je značajan i jednostavniji, a o važnosti mahom odlučuje investitor jer je on taj koji će pribaviti UTU uslove od Ministarstva, lokalne uprave ili privatne firme koju za to ovlasti.

– On je taj koji će angažovati licenciranog projektanta, odabrati licenciranog revidenta, imenovati izvođača i stručni nadzor a oni će svi u okviru tog lanca svojom licencom garantovati da to što su proizveli jeste upravo ono što je navedeno planom – kazao je Radulović.

On je istakao da je Nacrtom Zakona o planiranju i izgradnji predviđena legalizacija nelegalnih objekata samo ukoliko su oni predviđeni važećim planskim dokumentima ili Planom generalne regulacije Crne Gore, kao i da novo zakonsko rješenje predviđa pojednostavljenje i pojeftinjenje procedure za legalizaciju objekata za osnovno stanovanje.

 

 

ivan brajovic 970×90

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image