baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

PROTESTI U NJUJORKU: Aktivisti zahtijevali zabranu nuklearnog oružja, uhapšeno deset osoba

Desetak aktivista uhapšeno je danas u Njujorku nakon što su blokirali ulaz u Misiju SAD pri UN, kako bi protestvovali protiv odluke američkih vlasti da bojkotuju pregovore o povelji o zabrani nuklearnog naoružanja, prenosi Rojters.

PROTESTI U NJUJORKU: Aktivisti zahtijevali zabranu nuklearnog oružja, uhapšeno deset osoba
FOTO: Twitter

Agencija navodi da su demonstranti uzvikivali „SAD, priključite se pregovorima, zabranite bombu“ i da su sjedjeli 10 minuta ispred vrata misije prije nego što njujorška policija intervenisala, upozorivši pritom više puta učesnike protesta da će biti uhapšeni ukoliko se ne raziđu.

Rojters podsjeća da je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli u martu ove godine saopštila da su SAD, Velika Britanija i Francuska među skoro 40 zemalja koje su odlučile da se ne pridruže pregovorima o povelji o zabrani nuklearnog oružja čija je druga runda sada u toku u UN.

Generalna skupština UN u decembru prošle godine usvojila je rezoluciju kojom je odlučeno da se „pregovara o pravno obavezujućem instrumentu za zabranu nuklearnog naouružanja, kako bi se došlo njegove potpune eliminacije“ i pozvane sve zemlje članice da učestvuju.

AUTOR: Večernje Novosti / Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image