BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

PORTO MONTENEGRO: Instaliran prvi uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada

Marina za superjahte Porto Montenegro dio je globalnog pilot projekta Seabin, koji je novi, revolucionarni tehnološki način za čišćenje plutajućeg smeća, goriva i hemikalija u moru, s ciljem zaštite morskog biodiverziteta i ekoloških standarda morske vode – tim povodom u marini je instaliran prvi Seabin uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada sa površine mora, saopšteno je iz kompanije Porto Montenegro.

PORTO MONTENEGRO: Instaliran prvi uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada
FOTO: Pink M

Kako se navodi, u svojstvu ambasadora ovog projekta, s obzirom na to da je nosilac dugogodišnjih inicijativa i djelovanja po najvisočijim ekološkim standardima u jahting usluzi, Porto Montenegro je i akter u istraživačkim i edukativnim aspektima realizacije ovog projekta – nakon ispitivanja prototipa, u akvatorijumu marine Porto Montene biće instalirano još pet Seabin uređaja.

Pitanje narastajućih količlina raznih vrsta otpada koji pluta morem, prvenstveno plastike, jedan je od gorućih globalnih ekoloških problema. Konstruktori „Seabin“ uređaja nakon skoro tri godine rada i dizajniranja došli su do koncepta uređaja koji može pasivno da uklanja takav otpad iz akvatorijuma luka i marina. Mi smo se sa velikim zadovolkjstvom uključili u ovaj projekat jer on ne samo da doprinosi konkretnom čišćenju mora od otpada, već ima i mnogo veći edukativni i značaj u smislu podizanja svijesti javnosti o ovom globalnom ekološkom problemu, istakao je direktor marine Porto Montenegro Toni Browne – stoji u saopštenju.

SEABIN
Pražnjenje seabin uređaja (Foto: Boka News)

Dodaje se da je u projekat uključena i međunarodna škola Knightsbridge School International Montenegro, čiji će učenici, po nadzorom profesora, redovno pratiti funkcionisanje uređaja i evidentirati sadržaj i količine otpada sakupljenog u „morskoj korpi za smeće“.

Riječ je o automatskom električno-hidropneumatskom uređaju koji se postavlja uz gat marine na mjestima gdje morske struje i vjetrovi nanose najviše plutajućeg otpada, a kojeg onda ovaj sistem metodom sukcije sam privlači i sakuplja u posebnu kantu za otpatke koju potom radnici marine periodično prazne – piše u saopštenju.

FOTO Regent porto Montenegro
Instaliran prvi uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada (Foto: Porto Montenegro)

Poručuju da je konačni cilj da ljudi shvate da se ništa ne bi smjelo bacati u more, Seabin nije rješenje problema plutajućeg otpada, ali svakako jeste doprinos njegovom smanjenju i podizanju nivoa ekološke svijesti kada je potreba zaštite mora u pitanju, dodao je Browne.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image