BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

U CRNOJ GORI nije registrovana ni jedna prijava povezana sa igricom „Plavi kit“

Crnogorska policija nije primila nijednu prijavu na opasnu online video igricu “Plavi kit” koja kruži društvenim mrežama u Evropi i okruženju, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave policije.

U CRNOJ GORI nije registrovana ni jedna prijava povezana sa igricom „Plavi kit“

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova nije registrovala nijednu prijavu koja bi se mogla odnositi na ovu, kako su prenijeli mediji u regionu, opasnu igricu putem interneta. Takođe, ne raspolažemo saznanjima da su kod maloljetnih osoba nastupile posljedice po njihov život ili zdravlje usljed igranja ove ili druge igrice, odnosno usljed ispunjavanja zadataka koji se zadaju djeci – saopštio je tim za odnose sa javnošću.

Iz Uprave policije ističu da u posljednjem periodu, otkada je ova igrica postala aktuelna u susjednim zemljama, nije bilo samoubistava djece u Crnoj Gori.

Igrica „Plavi kit“ pred djecu postavlja različite zadatke, a sve se završava pozivom na samoubistvo

Ukoliko bi neko primijetio da se bilo ko, a prvenstveno maloljetnici, ponašaju kao da ispunjavaju zadatke iz pomenute igrice (samopovrjeđivanje i slično), ova saznanja treba obavezno da osim roditeljima, starateljima, školama i drugim institucijama prijavi i policiji kako bi policijski službenici preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja identiteta osobe koja ovu igricu čini dostupnim maloljetnicima – kazali su iz Uprave policije.

Oni savjetuju roditeljima, starateljima i osobama koje učestvuju u brizi i obrazovanju maloljetnika da obrate pažnju na ponašanje njihove kao i druge djece o kojoj vode brigu i da ukoliko primijete bilo kakvu promjenu koja bi mogla da bude povezana sa igranjem “Plavog kita” to prijave nadležnim institucijama bez odlaganja.

Plavi-kit-igrica-45
Jedan od zadataka igrice „Plavi kit“ je samopovrjeđivanje urezivanjem žiletom ili skalperom plavog kita na rukama

Podsjetimo, video igrica “Plavi kit” potiče iz Rusije i usmjerena je na mlađu populaciju, a pretpostavlja se da je do sada na desetine tinejdžera širom Evrope izvršilo samoubistvo pod njenim uticajem.

Igrica u periodu od 50 dana igranja pred djecu postavlja različite zadatke, u početku manje zahtjevne i opasne poput gledanja horor filmova, zatim samopovrjeđivanja urezivanjem žiletom ili skalperom plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Filip Budeikin, tvorac smrtonosne igrice “Plavi kit”, u iščekivanju je suđenja i to u pritvoru pod optužbom da je nagovorio 16 djevojčica iz Rusije da se ubiju igrajući igru “Plavi kit”.

Filip Budeikin tvorac smrtonosne igrice

Dvadesetjednogodišnji Rus priznao je sve za šta ga vlasti terete rekavši da vjeruje da su njegove žrtve “biološki otpad”, da su bile “srećne što umiru” i da je on zapravo “čistio društvo”.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: Dnevne novine/ Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image