PENZIONISANI GENERAL: Naređenje za nuklearni udar može biti odbijeno

Najviši oficir u američkoj Strateškoj komandi može odbiti naređenje predsjednika SAD za upotrebu nuklearnog oružja ako se ustavnovi da je to naređenje nelegalno, rekao je Senatu penzionisani general vazduhoplovstva Robert Keler.

PENZIONISANI GENERAL: Naređenje za nuklearni udar može biti odbijeno
FOTO: Twitter

U svjedočenju pred Spoljnopolitičkim komitetom Senata, Keler je naveo da su američke oružane snage u obavezi da izvršavaju legalna ali ne i nelegalna naređenja.

Keler, načelnik Strateške komande od januara 2011. do novembra 2013. godine, rekao je da pravni principi vojne nužnosti, pravljenja razlika i proporcionalnosti igraju ulogu u odlukama o korišćenju nuklearnog oružja.

Stoga, izjavio je Keler, Strateška komanda može da odbije predsjednikovo naređenje ako ne prođe testove proporcionalnosti i legalnosti.

TRAMP
Keler: Najviši oficir u američkoj Strateškoj komandi može odbiti naređenje predsjednika SAD za upotrebu nuklearnog oružja (Foto: Twitter)

Naravno, uvijek je moguće da predsjednik smijeni dotičnog oficira i postavi drugog koji će izvršiti naređenje.

Saslušanje se održava u situaciji kada prijetnja nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje ostaje razlog za zabrinutost, a twittovi Donalda Trampa u kojima napada Pjongjang dovode do pitanja da li predsjednik SAD izaziva rat.

Ukoliko, pak, naređenje za lansiranje nuklearnih raketa, čak i bude opravdano i legalno, ne postoji niko ko može da ga spriječi. Ni Kongres, ni ministar odbrane ni oficiri čija dužnost bi bila da naređenje izvrše.

 

AUTOR: Beta / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image