PAVLIČIĆ: CG za razliku od država okruženja nema nijedan predmet pod posebnim nadzorom Evopskog suda

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić predstavila je javnosti Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2016. godinu koji je Vlada Crne Gore usvojila na 25. sjednici održanoj 11. maja ističući da Crna Gora za razliku od država okruženja, nema ni jedan predmet pod posebnim nadzorom Evopskog suda.

PAVLIČIĆ: CG za razliku od država okruženja nema nijedan predmet pod posebnim nadzorom Evopskog suda
FOTO: Pink M

–  U odnosu na zemlje okruženja smo u mnogo boljem položaju. U odnosu na primjer na Hrvatsku koja je članica Evropske unije, koja ima blizu 200 predmeta neizvršenih sa kojima država Hrvatska već duži niz godina ne može da nađe zajednički jezik sa Komitetom ministara u pogledu prihvatljivosti mjera koje je preduzela, mi zaista imamo zadovoljstvo da istaknemo da takav slučaj nije sa Crnom Gorom – rekla je Valentina Pavličić.

1
Pavličić: CG za razliku od država okruženja nema nijedan predmet pod posebnim nadzorom Evopskog suda, Foto: Gov.me

Dodala je da je Crna Gora u 2016. dostavila još pet akcionih planova, osim onih koji su zatoreni rezolucijama, da su ti akcioni planovi prihvaćeni, da su donijete odluke, i da će konačno zatvaranje nastupiti u 2017. godini.

U ovom trenutku država Crna Gora nema ni jedan zaostali predmet koji nije završila ni u pogledu individualne ni u pogledu opšte mjere, ne postoji ni jedan predmet koji se nalazi pod posebnim nadzorom Komiteta kao što ima Srbija, Bosna i druge države iz okruženja, ne postoji ni jedan predmet u kojem su nam utvrđene povrede sistemske. Dakle, u tom pogledu smo na dobrom putu da sudsku praksu Evropskog suda primijenimo – rekla je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić.

PAVLICIC
Pavličić je istakla da je po osnovu presuda isplaćeno 13.650 eura, Foto: Gov.me

U Izvještaju je navedeno da je ukupno u radu Evropskog suda prema Crnoj Gori na kraju 2016. godine ostalo 111 predmeta po kojima Sud treba da donese jednu od svojih odluka i da taj podatak ukazuje da i pored činjenice o povećanom broju podnijetih predstavki protiv Crne Gore Sudu u 2016. godini, veliki broj njih se već u prvoj fazi postupka odbacuje kao neprihvatljiv.

Pavličić je istakla da je po osnovu presuda isplaćeno 13.650 eura, dok je po osnovu poravnanja isplaćeno 62.640 eura.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image