baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

NOVI SPOR Hrvatske i Slovenije zbog granice u moru

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da bi ta zemlja mogla da sabotira hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije da primijeni odluke arbitražnog suda o Piranskom zalivu.

NOVI SPOR Hrvatske i Slovenije zbog granice u moru
FOTO: Alchetron

Gostujući u emisiji slovenačke TV Siti, Erjavec je na pitanje šta će se dogoditi u slučaju da odluka arbitražnog suda o granici sa Hrvatskom stigne uoči turističke sezone i navale Slovenaca na hrvatsku obalu, rekao da će to više naškoditi Hrvatskoj.

-Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, biće teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti – kazao je slovanački ministar.

 

6bfb82288f366854964b67e64533c8ab_XL
Odluka arbitražnog suda o slovenačko-hrvatskom sporu se očekuje ove godine                               foto: Total Croatia News

Njegova izjava najavljuje skoru eskalaciju slovenačko-hrvatskog spora oko sudbine arbitraže i odluke arbitražnog suda, koja se očekuje ove godine.

Ljubljana je očekivala da će promjenom vlade u Zagrebu nastati šansa za promjenu odluke o odustajanju od arbitraže i za vraćanje Hrvatske u taj postupak, ali ta očekivanja su se izjalovila nakon što je nova Vlada sa Trga Svetog Marka jasno dala do znanja da je za nju arbitražni sporazum mrtav.

Hrvatska strana je ponudila slovenačkoj strani još jedan pokušaj bilateralnog rješavanja spora, što Ljubljana očekivano nije prihvatila, podsjećajući da je arbitraža jedini način da se riješi spor koji dvije države bilateralnim pregovorima nijesu uspjele da riješe posljednje dvije i po decenije, piše Novi list.

AUTOR: PinkM/RTS/Novi list

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image