BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

MOGERINI hvali ubjedljivu pobjedu Rohanija u Iranu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pohvalila je današnju ubjedljivu pobjedu i reizbor iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

MOGERINI hvali ubjedljivu pobjedu Rohanija u Iranu
FOTO: Gettyimages

Ona se založila za to da Unija nastavi da radi na primeni nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015, prenosi AFP.

Iranci su pokazali strastveno učešće u političkom životu svoje zemlje. Čestitam predsjedniku Rohaniju na dobijenom snažnom mandatu – poručila je Mogerini putem Tvitera.

Ona je dodala da je „EU spremna da nastavi rad na punoj primeni nuklearnog sporazuma, bilateralnom angažovanju, regionalnom miru i ispunjenju očekivanja svih ljudi u Iranu“.

AFP podsjeća da su EU i vodeće svetske sile 2015. postigli sporazum s Iranom o smanjenju nuklearnog programa te zemlje, nakon čega je u januaru 2016. započelo ublažavanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani i zvanično je pobijedio na predskedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5… i pobedio na izborima – rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Iranci su juče glasali za predsjednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: B92 / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image