MARKOVIĆ-DANIJELSON: Crna Gora je lider integracija

Evropska unija je snažno posvećena politici proširenja, a Crna Gora je lider u evropskim integracijama, kazao je generalni direktor za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

MARKOVIĆ-DANIJELSON: Crna Gora je lider integracija
FOTO: Pink M

Na sastanku je, kako navode iz Vlade, istaknut značaj mira i stabilnosti, te ekonomskog prosperiteta, kao i dobre regionalne saradnje, a premijer Marković je podsjetio na posvećenost Crne Gore tom cilju.

Predsjednik je, kako dodaju, izrazio očekivanje da će u junu naš pregovarački proces biti nastavljen otvaranjem novih poglavlja.

-On je najavio ofanzivniji pristup Vlade ka implementaciji ključnih politika – stvaranju uslova za veći ekonomski rast, veći nivo iskorišćenosti resursa, porast zaposlenosti i u krajnjem bolji kvalitet života. Za to je, kako je ocijenio, važno da jačamo institucionalnu odgovornost i discipline – kazali su iz Vlade.

Evropska unija će, kako je kazao Danijelson, nastaviti dalje da podržava sve reformske procese u Crnoj Gori

Marković je istakao da je neophodno povećati fiskalnu disciplinu, unaprijediti poslovni ambijent, te sprovoditi strukturne reforme u oblasti javne uprave, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i socijalne politike.

Ohrabruje, kako je rekao, povećan nivo investicione aktivnosti.

Na sastanku je zajednički konstatovan značaj jačanja vladavine prava, a u tom kontekstu je Danijelson ocijenio napredak u poglavljima 23 i 24. Pozitivnim je ocijenjen Vladin Program ekonomskih reformi, a proces fiskalne konsolidacije izuzetno važnim. Predsjednik je sagovornika upoznao sa rezultatima – povećanjem prihoda u odnosu na prošlu godinu, smanjenje rashoda u odnosu na plan -dodaje se.

Osvrćući se na političku situaciju u Crnoj Gori, Danijeson je kazao da bojkot parlamenta nije evropski način, dok je premijer kazao da se opozicija mora uozbiljiti, te da nema teme o kojoj se ne može razgovarati u parlamentu.

 

 

 

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image