MAKRON: Bitno pojednostaviti administrativnu strukturu Pariza

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je da treba drastično pojednostaviti složenu administrativnu strukturu grada Pariza, kako bi se francuskoj prijestonici omogućilo da se uspješnije nadmeće sa drugim svjetskim gradovima. Administrativne granice grada neizmijenjene su od 19. vijeka.

MAKRON: Bitno pojednostaviti administrativnu strukturu Pariza

Makron je rekao da će njegova vlada ove jeseni predložiti reorganizaciju šire pariske oblasti, komplikovanu reformu koju su njegova dva prethodnika počela, ali nisu završila nakon što su naišli na otpor među lokalnim političarima, prenosi Rojters.

Ideja o većem Parizu zaslužuje bolje od onog što smo kolektivno učinili. Ako želimo da se šira pariska oblast uspješno nadmeće na međunarodnoj sceni i donese bogatstvo koje ćemo potom raspodijeliti širom zemlje, moramo drastično pojednostaviti njegove strukture – rekao je Markon u govoru u Senatu o teritorijalnoj organizaciji.

Administrativne granice grada Pariza ostale su prilično neizmijenjene otkako su u vreme Napoleona Trećeg izgrađeni veliki bulevari širom francuske prijestonice u 19. vijeku.

Oko dva miliona ljudi sada živi u Parizu u užem smislu riječi, koji je okružen pregrađima u kojima živi još oko 10 miliona ljudi, a kojima upravlja mreža nezavisnih vlasti.

To je omelo napore da se premosti jaz između bogatog centralnog dijela i zapadnog predgrađa Pariza s jedne strane, i siromašnih predgrađa na sjeveru i istoku prijestonice s druge strane, gdje povremeno dolazi do nereda.

Uvođenje šire pariske uprave 2016. godine, po londonskom modelu, nije bilo praćeno ukidanjem suvišnih lokalnih vlasti zbog otpora lokalnog rukovodstva, napominje britanska agencija.

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image