DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

MAKEDONIJA I GRČKA se dogovorile da formiraju radne grupe

Makedonija i Grčka saglasile su se da formiraju radne grupe predvođenje ministrima spoljnih poslova, koje će direktno pregovarati o mogućim rješenjima za 25-ogodišnji spor oko imena, prenila je makedonska državna agencija MIA.

MAKEDONIJA I GRČKA se dogovorile da formiraju radne grupe
FOTO: Ilustracija

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da su se dvije susjedne države saglasile da formiraju radne grupe koje će biti posvećene pronalaženju rješenja za 25-ogodišnji spor oko imena.

Uvjereni smo da sa obje strane postoji postoji volja da se ide naprijed – rekao je Dimitrov, koji se juče u Solunu sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom.

Šef makedonske diplomatije je rekao da će on i Kocijas predvoditi radne grupe i da očekuje da se prvi sastanak radnih grupa realizuje narednog mjeseca.

Imamo veliku odgovornost – rekao je Dimitrov, dodajući da je Makedonija u cijelom tom procesu svjesna zabrinutosti koja se pojavljuje u susjednoj zemlji.

Šef makedonske diplomatije je istakao da se Makedonija, koja od 2005. ima status kandidata za članstvo u EU, nada da će u junu dobiti datum za početak pregovora, kao i poziv za NATO.

Maratonski pregovori u sporu Makedonije i Grčke oko imena vode se godinama uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica, a nova runda zakazana je za 17. januar u Njujorku. Dimitrov i Kosijas su izrazili očekivanje da će Nimic na tom sastanku „predložiti inicijalni okvir sa kojim će se suštinski napredovati u prevazilaženju razlika oko imena“.

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Republika Makedonija, koje je isto kao ime sjeverne grčke oblasti, godinama blokira evropske integracije Makedonije i njen ulazak u NATO.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image