baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

LJUMOVIĆ: Sa Herceg Novim imamo stalnu i proaktivnu liniju saradnje

Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi imaju stalnu i proaktivnu liniju saradnje, a jedna od ključnih pozicija tog odnosa i ove godine će biti „Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival“, koji je manifestacija od posebnog značaja za Crnu Goru, poručio je tokom današnje posjete Herceg Novom ministar kulture Janko Ljumović.

LJUMOVIĆ: Sa Herceg Novim imamo stalnu i proaktivnu liniju saradnje
FOTO: Pink M

Kako se navodi, ministar Ljumović i saradnici razgovarali su sa potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem, sekretarom za kulturu Radovanom Bulajićem, direktorom Javne ustanove kulture „Herceg-Fest“ Stevanom Koprivicom, direktorom Javne ustanove Muzej i Galerija Đurom Prijićem i izvršnim direktorom hercegnovskog Filmskog festivala Zoranom Živkovićem.

Dodaje se da su u susret 31. izdanju Festivala dogovoreni organizacioni detalji i definisane ključne obaveze koje se tiču pripreme, a u koje Ministarstvo i Opština zajedno ulaže.

02
Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi imaju stalnu i proaktivnu liniju saradnje, Foto: Ministarstvo kulture

Donijeta je odluka o sastavu Savjeta koji će preuzeti odgovornost za ovogodišnji festival, a koji će činiti tri člana koje je predložilo Ministarstvo i dva na prijedlog Opštine. To su: direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić, filmski reditelji Marija Perović i Željko Sošić, dramski pisac Stevan Koprivica i filmski producent Zoran Živković. Obaveza Savjeta je da se ubrzo sastane i odredi umjetničkog direktora, poslovnog direktora i selektore tri ključna programa Festivala, dogovoreno je na sastanku – piše u saopštenju.

Napominje se da, imajući u vidu da je ovaj festival tokom proteklih godina pokazao svoj značaj, te da je on važan dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore, zajednička ambicija grada i države treba da bude njegovo jačanje u međunarodnim okvirima, poručio je Ljumović.

03
Ljumović: „Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival“, koji je manifestacija od posebnog značaja za Crnu Goru, Foto: Ministarstvo kulture

Poručeno je da je važna tema sastanka bila kulturna baština, odnoso stanje kulturno-istorijskih spomenika u hercegnovskoj opštini. Kako je istaknuto, briga o kulturnim dobrima, njihova revitalizacija i bolje vrijednovanje stalni je, zajednički zadatak Ministarstva i Opštine.

Atraktivnost prostora za kulturu u Herceg Novom je nemjerljiva i njihovo ambicioznije korišćenje je zajednički zadatak Ministarstva, lokalne uprave, kao i nezavisnog kulturnog sektora sa kojim je potrebno imati proaktivan odnos – poručio je ministar kulture.

04
Ljumović: Atraktivnost prostora za kulturu u Herceg Novom je nemjerljiva, Foto: Ministarstvo kulture

Navodi se da je ministar sa predstavnicima lokalne uprave i institucija kulture razgovarao i o drugim prioritetima, projektima i inicijativama resora na čijem je čelu. Konstatovano je da su pozitivni pomaci na kulturnom planu u Herceg Novom evidentni i da to treba da bude zajednička platforma za dalji napredak.

Nakon sastanka u Kabinetu, ministar Ljumović sa saradnicima je obišao Gradski muzej „Mirko Komnenović“, gdje su ga predstavnici te ustanove upoznali sa brojnim unapređenjima u radu u protekle dvije godine, od intervencija na samom objektu do uređenja zbirki velike vrijednosti – zaključuje se u saopštenju.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image