JOKIĆ: Odluka o slanju vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice

Iako je Crna Gora punopravna članica NATO-a, glavni posao za Vojsku tek predstoji, kazao je načelnik Generalštaba VCG, Ljubiša Jokić, navodeći da je odluka o slanju naših vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice.

JOKIĆ: Odluka o slanju vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice

Jokić je danas počeo zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put otkad smo ušli u Alijansu.

Imajući u vidu da je Crna Gora nekoliko sedmica u NATO i susret sa načelnikom združenog generalštaba Alijanse jasno pokazuje kolika je naš strateški partnerski odnos i koliko je snažna podrška oružanih snaga SAD-a integracionim procesima u Crnoj Gori – rekao je Jokić za Glas Amerike.

Upitan što se očekuje od naše Vojske sada kad smo ušli u Alijansu, kao i da li se može očekivati slanje većeg broja vojnika u misije, Jokić je rekao da to zavisi isključivo od Crne Gore.

2017 06 07 BRISEL - NATO - Ceremonija podizanja crnogorske zastave - FOTO (42)
Jokić: Iako je Crna Gora punopravna članica NATO-a, glavni posao za Vojsku tek predstoji, Foto: Gov.me

Kao i do sada odluka o slanju vojnika u misije operacije i odluka o učestvovanju u njima je potpuno u nadležnosti Crne Gore. Niko nije, neće ni ubuduće moći da određuje neke prioritete u tome, to je stvar političkih i vojnih procjena u Crnoj Gori. Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a naš glavni posao tek predstoji i završiće se kod pune integracije kod svih pripadnika Vojske u NATO. To može da traje nekoliko godina, ali naša intencija je da taj posao završimo mnogo ranije – rekao je Jokić.

VOJSKA RTCG
Jokić: Odluka o slanju vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice, Foto: RTCG

Dodao je da do sada nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori.

Ne vjerujem ni da će biti razgovora na tu temu ni ubuduće – poručio je Jokić.

AUTOR: VOA / RTCG / PINK M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image