DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

JI: SAD da spriječe “maligni” uticaj Rusije na Balkanu

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji upozorio je u Senatu da Rusija produbljuje napore kako bi izvršila “maligni uticaj” na Balkanu. Ji je, govoreći pred Potkomitetom za spoljne poslove juče, poručio da je cilj SAD da promovišu mir i stabilnost u regionu, te da su razvile više načina da odvrate “maligni” uticaj Rusije, istakavši da angažovanje SAD na Balkanu obezbjeđuje i sigurnost EU i SAD, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

JI: SAD da spriječe “maligni” uticaj Rusije na Balkanu

Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele rasti. Nedavno nasilje u Makedoniji potcrtava ozbiljnost njihovih političkih problema. Kako je napredak u dijalogu između Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, a bez neophodnih strukturnih reformi – istakao je Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On upozorava da ruski napori uključuju i ohrabrivanje manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, na secesiju, pri čemu je BiH u riziku da postane propala država, dok je širom regiona nacionalizam u porastu, a retorika domaćih političara stvara izrazite podjele.

On je, više puta, upozorio na “maligni uticaj” Rusije, a na pitanje šta su po njegovom mišljenju ciljevi Kremlja u regionu, kaže da je “veoma teško predvidjeti ili čitati misli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu”.

kremlj tw
Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji upozorio je da Rusija produbljuje napore kako bi izvršila “maligni uticaj” na Balkanu

Rusija intenzivno radi na podrivanju napretka na Balkanu. Od otvorenog pokušaja da podrije Vladu u Podgorici, do suptilnije podrške secesionističkoj retorici u Bosni, Rusija pokušava da odvrati napredovanje prema EU i NATO-u, kad god može – naveo je američki zvaničnik.

On smatra da se tu ne radi o velikoj strategiji, već prije, kako kaže, o oportunističkom pristupu, “kako oslabiti određene vlade koje teže Zapadu da bi država postala što je više moguće zavisna i prijateljska sa Rusijom, a tu je i komercijalni interes, na primjer u energetskoj oblasti, da bi povećali zavisnost u Evropi i na Balkanu o ruskim izvorima”.

Na pitanje da li je optimista kada je riječ o pomirenju Beograda i Prištine, Ji je potvrdno odgovorio iako je ocijenio da je napredak usporen i trenutno bolan i da se ne može reći da će biti lako primijeniti sporazume, ali je kao ključan element naglasio posvećenost EU i SAD da pomognu u tom procesu.

On je rekao i da SAD podržavaju formiranje vojske Kosova, ali – kada se za to ispune svi uslovi jer, kako je pojasnio, ta strategija uključuje da se sa njom saglase sve strane u Vladi, uključujući i srpsku manjinu.

Russian President Vladimir Putin listens during a meeting in Moscow, Russia, Monday, Feb. 6, 2017. The Kremlin is indignant over the comments of a Fox News journalist who called Russian President Vladimir Putin a "killer" in an interview with President Donald Trump. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ji je podsjetio da je Rusija, na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, otvoreno pokušala da podrije Vladu u Podgorici

Za Kosovo bi bilo bolje da iz razloga stabilnosti ima sve ljude u zemlji kao podršku tom koraku prije nego što se preduzme. Ono što tražimo je da Kosovo slijedi strategiju oko koje smo se dogovorili – rekao je Ji.

On je poručio da je cilj SAD da promivišu mir i stabilnost u regionu, s fokusom na borbu protiv korupcije i vladavinu prava i zakona, kao i reformama koje su kamen temeljac američke strategije, dok povećanje transparentnosti i odgovornosti vlada pomaže u odvraćanju ruskih napora da iskoriste korupcijsku praksu i učine države ranjivijim na njihov pritisak.

O uticaju Rusije na Balkan govorili su i drugi panelisti u Senatu, pri čemu je Gregori Miks, potpredsjednik i demokratski senator, kritikovao najavljene budžetske rezove u Stejt departmentu jer se, kako je naveo, plaši šta će u tom slučaju biti sa američkim mjestom u svijetu i šta će to značiti za region Balkana.

Administracija ne daje našim diplomatama oruđe i ljudske resurse da bi djelovali na diplomatskom planu na Balkanu na dnevnoj bazi. Ako se time ne pozabavimo, vakum će rasti, a u taj prostor će doći Kremlj koji će iskoristiti probleme na terenu – kazao je Miks, tvrdeći da je “korumpirani ruski novac donio primjetan uticaj” i da SAD ne smiju skrenuti pogled sa Balkana.

Kongresmen Kris Smit, republikanac, saglasan je sa Miksom da SAD ne smiju da napuste Balkan, upozorivši na “opasnost od ostavljanja prostora drugima sa manje jasnim ciljevima”.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image