DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

IZRAELSKA VOJSKA: Gađane terorističke mete u pojasu Gaze

Izraelski borbeni avioni napali su „terorističke mete“ duž granice s pojasom Gaze, saopštila je izraelska vojska.

IZRAELSKA VOJSKA: Gađane terorističke mete u pojasu Gaze
FOTO: Beta/AP

Palestinski izvori naveli da je meta napada bio tunel.

U tom napadu žrtava nije bilo.

Ranije danas izraelska vojska je obavijestila Palestince da je odlučila da privremeno zaustavi sav saobraćaj preko graničnog prelaza Kerem Šalom na jugu pojasa Gaze, počev od nedjelje ujutru.

Ova odluka smatra se neubičajenom, a donijeta je u skladu sa trenutnim procjenama, kako je rečeno.

Taj prelaz je glavna linija snabdijevanja pojas Gaze i preko njega prelazi oko 500 kamiona dnevno, noseći robu s druge palestinske teritorije Zapadne obale preko Izraela, navode izraelski mediji.

Izraelska vojska već nekoliko dana izvodi zračne, kopnene i pomorske napade na Pojas Gaze u kojima je do sada ubijeno preko 300 i ranjeno preko 2.000 Palestinaca. Izrael je izazvao veliki gnjev i negodovanje svjetske javnosti nakon što je prije samo nekoliko dana naredio vojci da pokrene kopnenu ofanzivu na Gazu u kojoj je stradao veliki broj nedužnih žena i djece (Nir Kafri - Anadolu Ajansı)

Napetost je pojačana kraj granice s Gazom od kako je predsjednik Donald Tramp 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski glavni grad.

Od tada je više od 40 raketa iz Gaze ispaljeno na Izrael. Od toga je samo polovina pala na izraelsku teritoriju.

Nijedan Izraelac nije ranjen u tim napadima, a izraelski lideri iako pripisuju raketnu vatru grupama salafista u Gazi ipak smatraju islamski ekstremistički Hamas koji vlada tom teritorijom odgovornim za svo nasilje koje odatle potiče.

U neredima koji su izbili poslije Trampovog priznanja ubijeno je 14 Palestinaca, a još dvojica su ubijena u sukobim s izraelskom vojskom.

Napetost na granici je pojačana i zato što Izrael gradi zid na granici kako spriječio napade kroz tunele.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Beta/Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image