IVICA STANKOVIĆ: CG tužilaštvo u 2016. godini dobro radilo (VIDEO)

Crnogorska tužilaštva tokom 2016. godine povećala su efikasnost, kvalitet i ekonomičnost istraga što se najbolje vidi kroz skraćeno vrijeme trajanja postupka, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic na prezentaciji Izvještaja o radu pred članovima Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe. Poslanike je između ostalog intersovalo da li ta instutucija ima adekvatne uslove za rad, da li tužioci i niihove porodice trpe prijetnje i da li se osumnjičenima prilikom privođenja ugrožava dostojanstvo i ugled.

IVICA STANKOVIĆ: CG tužilaštvo u 2016. godini dobro radilo (VIDEO)
FOTO: Pink M

Tužilačka istraga, uključujući i one za teška djela organizovanog kriminala i korupcije u prosjeku je trajala 4 mjeseca i 21 dan. U 835 predmeta optužnica je potvrđena protiv čak 813 lica, a u postupku ispitivanja optužnih prijedloga protiv 2 702 lica u 99, 4 odsto akata sud nije utvrdio smetnje za zakazivanje glavnog predmeta, pohvalio se između ostalog Stanković crnogorskim poslanicima:

– Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja tužioci su riješili predmete protiv 591 učinioca. Na osnovu sporazuma o priznanju krivica presudom nadležnog suda riješeni su predmeti protiv 167 učinilaca krivičnih djela, od čega kod osnovnih i viših tužilaštava 139, a kod SDT 28 sporazuma.

Specijalno-drzavno-tuzilastvo-CG,-snimio-Novica-Djuric
Stanković: Crnogorska tužilaštva tokom 2016. godine povećala su efikasnost, kvalitet i ekonomičnost istraga (Foto: PinkM)

Neprimjenjivanje odluke o određivanju pritvora za poslanike Andriju Mandića i Milana Kneževića nije politički već zakonski motivisano, poručio je Stanković u odgovoru na komentare da je Skupština njima ukinula imunitet. Stanković kazao da njegova odluka ima utemeljenje u stavkama zakona o krivičnom postupku.

– U konkrentom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navednih lica kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva, kako bi se bez postojanja razloga iz clana 175 ZKP izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora, jer se shodno Ustavu, ZKP i međunarodnim stanradima pritvor primjenjuje samo kad je neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru tu nema nikakvog političkog obrazloženja– pojasnio je Stanković.

Članove odbora zanimalo je da li je tužilaštvo, posebno njegovo specijalno odjeljenje, uradilo dovoljno na očuvanju dostojanstva ličnosti, koje često biva urušeno i to već kod samog postupka privođenja. Milivoje Katnić pojašnjava međutim da ocjenu o načinu privođenja određuju drugi, odnosno da je adresa za odgovor o stepenu suptilnosti prilikom tih postupaka Uprava policije:

– Ja sam u više kontakata sa rukovodiocima policije gledao da se uradi što je moguće više kako bi se tom pitanju posvetila adekvatna pažnja.

Na poslaničko pitanje kako izlaze na kraj sa sve većim prijetnjama i da li javno preko medija saopštene osude doživljava kao napad na sopstvenu ličnost, Katnić pojasnio da je u toku izmjena civilizacijskog koda koja emituje stalne prijetnje koje jesu upućene tužilaštvu, ali mnogo više sudstvu.

18.maj
Katnić pojasnio da je u toku izmjena civilizacijskog koda koja emituje stalne prijetnje koje jesu upućene tužilaštvu, ali mnogo više sudstvu

– Vi znate da je u našem sudstvu 80 ili više odsto dama, da one imaju obaveze prema porodici i djeci i zamislite u kakvoj bi se one našle situaciji kada bi trpjele ono što mi trpimo svakodnevno. Svjesno se priprema atmosfera da građani kažu – ovo nije mjesto gdje se treba rješavati određeno krivićno djelo nego da to treba raditi na nekom drugom mjestu.

Poslanici tražili i komentar na tezu da li je u redu da se u slučajevima finansijskih malverzacija imovina oduzima prije završetka sudskog procesa i da li je moguće usvojiti institut zabrane korišćenja imovine. Ukazano je na neophodnost mnogo jačeg informacionog umrežavanja, ali ne samo s policijom, već i sa svim organima koji mogu biti izvor obavještajnih podataka. Odbor će na nekoj od narednih sjednica usvojiti zaključke o prezentovanom Izvještaju i proslijediti ih plenumu na razmatranje.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image