IRAN osudio nove američke sankcije

Iran je danas osudio nove američke sankcije usmjerene na program razvoja balističkih projektila u toj zemlji i saopštio da će one uticati na pozitivne rezultate nuklearnog sporazuma. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je da Iran osuđuje „zlu volju američke administracije“ koja „smanjuje pozitivne rezultate primjene“ nuklearnog sporazuma „nelegalnim i ekstrateritorijalnim“ sankcijama.

IRAN osudio nove američke sankcije

Gasemi je potvrdio da će njegova zemlja nastaviti da razvija program konvencionalnih balističkih projektila, bez nuklearnih glava.

Naše je apsolutno pravo da razvijamo svoje odbrambene kapacitete – rekao je on.

SAD su juče saopštile da žele da slijede politiku ukidanja sankcija Iranu u skladu sa odredbama sporazuma, ali istovremeno je američko ministarstvo finansija objavilo nove sankcije protiv iranskih zvaničnika povezanih sa programom razvoja balističkih projektila.

Gasemi je rekao da će Iran uvesti recipročne mjere protiv američkih građana i kompanija optuženih za „flagrantna kršenja ljudskih prava“ davanjem podrške Izraelu i „terorističkim grupama“ na Bliskom istoku.

Odluka o novim američkim sankcijama došla je dva dana prije predsjedničkih izbora u Iranu koji su ključni za umerenog predsjednika Hasana Ruhanija i njegovu politiku otvaranja prema svijetu.

Ruhani će se na izborima suočiti sa konzervativnim Ebrahimom Raisijem koji je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za „slabost“ ali ne dovodi u pitanje sam sporazum.

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image