DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

IRAN ODBACIO Trampov zahtjev o nuklearnom sporazumu

Iranske vlasti ponovile su danas da neće prihvatiti bilo kakve promjene nuklearnog sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama, reagujući na najavu američkog predsjednika Donalda Trampa da će još jednom produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave „užasne greške“ iz tog nuklearnog sporazuma.

IRAN ODBACIO Trampov zahtjev o nuklearnom sporazumu
FOTO: Ilustracija

Iransko Ministarstvo inostranih poslova navelo je danas da „neće prihvatiti bilo kakvu promjenu sporazuma, ni sada ni u budućnosti“ i dodalo da neće prihvatiti dodatne mjere koje su van obaveza sporazuma, prenila je agencija AP.

Tramp je u petak oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako sporazum ne bude promijenjen.

Iran je kasno sinoć u prvoj reakciji saopštio da nije zainteresovan za nove pregovore o nuklearnom sporazumu i da će gotovo izvjesno novi dogovor SAD i evropskih zemalja posmatrati kao kršenje postojećeg sporazuma.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Bijela kuća želi dogovor s članicama EU koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma. Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju 2025. godine.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: PinkM/Beta

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image