GRČKI PARLAMENT odobrio nove mjere štednje

Grčki parlament odobrio je sinoć, po zahtjevu kreditora, nove mjere štednje koje će dodatno smanjiti prihode Grka u naredne tri godine.

GRČKI PARLAMENT odobrio nove mjere štednje
FOTO: Reuteurs

Zakon je podržalo svih 153 poslanika vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, dok su svi prisutni opozicioni poslanici glasali protiv.

cipras-u-grckom-parlamentu-foto-reuters-18-5-2017-1495144598-1187919
Nove mjere štednje podržali su svi poslanici vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa (Foto: Reuters)

Ranije juče oko 15.000 protestvovalo je ispred parlamenta zbog novih rezova na poziv glavnih sindikata. Desetine mladih su bacali „molotovljevove koktele“ na policiju koja je čuvala parlament i koja je odgovorila suzavcem.

Policija je saopštila da je jedan čovjek uhapšen dok je više privedeno zbog učešća u nasilju.

Sukobi u Atini su izbili i juče tokom protesta zbog novih mjera štednje.

Grčka štrajk policija Beta
Sukobi policije i demonstranata ispred parlamenta (Foto: Beta)

Nove mjere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada prihvatila da bi od međunarodnih povjerilaca dobila novu pozajmicu. Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine.

Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.

AUTOR: Beta / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image