CBCG: Priliv stranih direktnih investicija 368,2 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 368,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 83,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

CBCG: Priliv stranih direktnih investicija 368,2 miliona eura
FOTO: Twitter

Kako se navodi, neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih osam mjecesi iznosio je 284,7 miliona eura i bio je 28,4 odsto veći nego u uporednom periodu.

Takva kretanja rezultat su povećanja ulaganja u formi interkompanijskog duga i nekretnina, kao i značajno manjeg povlačenja SDI u poređenju sa prošlom godinom – piše u Biltenu CBCG.

Dodaje se da se iz zemlje po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 20,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 63,2 miliona eura.

CBCG-ZA-DANKU
CBCG: Iz zemlje se odlilo 83,4 miliona eura (Foto: Bankar.me)

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 199,8 miliona eura, što čini 54,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 96,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 103 miliona eura. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 160,1 milion eura ili 43,5 odsto ukupnog priliva. Priliv novčanih sredstava po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je 8,2 miliona eura – zaključuje se u saopštenju.

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image