DEMOKRATE kažu da su postigli sporazum s Trampom o mladim imigrantima

Vodeći demokrati iz oba doma američkog Kongresa saopštili su da su postigli dogovor s predsjednikom SAD Donaldom Trampom o zaštiti hiljada mladih imigranata od deportacije i finansiranju nekih dodatnih obezbedjenja američke granice koja ne uključuju izgradnju zida prema Meksiku. Postizanje sporazuma objavili su vodje demokrata u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa Čak Šumer i Nensi Pelosi posle večere sa Trampom sinoć u Beloj kući, na koju republikanski kongresmeni nisu pozvani.

DEMOKRATE kažu da su postigli sporazum s Trampom o mladim imigrantima
FOTO: Beta/AP

Sporazum je najnoviji slučaj da Tramp okreće leđa sopstvenoj, Republikanskoj stranci i postiže sporazum sa opozicijom.

Prema sporazumu, obezbijediće se zaštita za gotovo 800.000 imigranata koji su dovedeni ilegalno u zemlju kao djeca i koji su bili zaštićeni programom DACA. Prema tom programu, koji je uveo bivši predsjednik Barak Obama, oni su imali privremene radne dozvole i bili su zaštićeni od deportacije.

Tramp je okončao program ranije ovog mjeseca i dao Kongresu šest mjeseci da zakonski reguliše status takozvanih „Sanjara“.

House Minority Leader Nancy Pelosi of Calif. accompanied by members of the House and Senate Democrats, gestures during a news conference on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 6, 2017. House and Senate Democrats gather to call for Congressional Republicans to stand up to President Trump's decision to terminate the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) initiative by bringing the DREAM Act for a vote on the House and Senate Floor. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
Demokrate kažu da su postigli sporazum s Trampom o mladim imigrantima

– Dogovorili smo da brzo pretočimo u zakon zaštite prema programu DACA, i da sastavimo paket za graničnu bezbjednost prihvatljiv za obje strane, koji isključuje zid – naveli su Pelosijeva i Šumer u zajedničkom saopštenju.

Predstavnica za štampu Bijele kuće Sara Hakabi Sanders djelimično je osporila njihovu izjavu i na Tviteru napisala da „isključenje zida svakako nije dogovoreno“.

AUTOR: Beta/Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image