baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

ČVRST STAV Brisela u pregovorima o Bregzitu

Evropska unija od Velike Britanije traži da se račun koji će morati da plati za preuzete obaveze iskaže u eurima, da garantuje status za evropskih gradjana koji žive u Britaniji, kao i da ostane u nadležnosti Evropskog suda pravde u određenim slučajevima, navodi se u nacrtu smjernica za pregovore koji je pripremila Evropska komisija, prenosi danas AFP.

ČVRST STAV Brisela u pregovorima o Bregzitu
FOTO: Beta

Ovo ukazuje na riješenost Brisela da zauzme čvrst stav i ostane pri ovim zahtjevima, koji su u suprotnosti sa planovima britanske premijerke Tereze Mej.

– Pristanak na takav sporazum bio bi u suprotnosti sa obećanjem Mej da će okončati nadležnost (evropskog) suda u Britaniji, što će kako se očekuje istaći u manifestu Torijevaca – piše Gardijan.

Izbori u Britaniji biće održani 8. juna, a kako su najavili britanski mediji, očekuje se da će Tereza Mej predstaviti predizborni manifest svoje konzervativne stranke, odnosno Torijevca, i da će glavna obećanja biti istupanje sa zajedničkog tržišta, okončanje slobodnog protoka ljudi i prekid nadležnosti sudija Evropskog suda.

bregzit_620x0
Evropska unija od Velike Britanije traži da se račun koji će morati da plati za preuzete obaveze iskaže u eurima, te da garantuje status za evropskih gradjana koji žive u Britaniji (Foto: Ilustracija)

– To bi je posvadjalo sa pregovaračima EU ukoliko dobije na prijevremenim parlamentarnim izborima – navodi Gardijan.

Lideri 27 člancica trebalo bi 29. aprila, tokom samita u Briselu, da usvoje smjernice za pregovore sa Londonom, nakon čega se 22. maja očekuje usvajanje detaljnijih uputstava za pregovore koji će, kako se očekuje, izistinski početi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u Britaniji 8. juna.

brisel-eu-pressonline.rs_
Lideri 27 člancica trebalo bi 29. aprila, tokom samita u Briselu, da usvoje smjernice za pregovore sa Londonom (Foto: Pressonline.rs)

Kako prenosi AFP, jedno od najosetljivijih pitanja biće račun koji će se Velikoj Britaniji ispostaviti za izmirenje ranije preuzetih obaveza, koji će prema nacrtu morati da se plati u eurima, a ne u funtama, i izmirivaće se u ratama tokom više godina.

Račun uključuje već obećane doprinose za evropski budžet, kao i za institucije EU poput Evropske centralne banke, Evopske investicione banke, i učešće Britanije u posebnim fondovima poput Evropskog fonda za razvoj i Fonda za izbjeglice u Turskoj.

tereza mej
Komisija, peema navodima nekih zvaničnika, procijenila da će Velika Britanija morati da plati izmedju 55 i 60 milijardi eura (Foto: Beta.rs)

 

– Velika Britanija moraće u potpunosti da plati preseljenje agencija i drugih tijela Unije, poput Evropske agencije za ljekove i Evropskog bankarskog regulatornog tela, koji se nalaze u Londonu – navodi Komisija u dokumentu.

Ne pominje se konkretan iznos računa za Britaniju, ali je prema riječima jednog visokog evropskog zvaničnika Komisija procijenila da će on biti izmedju 55 i 60 milijardi eura.

Kada je riječ o pravima evropskih gradjana u Velikoj Britaniji, ali i Britanaca u Uniji, Komisija traži da garantovana prava budu doživotna, kao i da se omogući da im se porodice pridružuju i nakon istupanja.

 

AUTOR: Beta / Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image