BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

CRNA GORA za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana

Crna Gora je od početka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana uočavajući nedostatke nepovezanosti, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Konferenciji Predsjednika država i Vlada – „Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske“, koja se održava u Sofiji.

CRNA GORA za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana
FOTO: PinkM

Konferenciju je organizovala Vlada Bugarske i Svjetska banka.

Ova konferencija održava se u pravo vrijeme neposredno prije nego što će Bugarska preuzeti predsjedavanjem Savjetom EU i nakon jedne sjajne analize i aktivnosti Svjetske banke u afirmaciji bolje ekonomske povezanosti Zapadnog balkana. Kao ekonomija, koja je potpuno otvorena i nema visok nivo saobraćajne infrastrukture najviše je zainteresovana da ovaj projekat uspije. Dakle, mi smo uspjeli da savladamo u regionu dvije rekao bih velike zablude koje su bile prepreka boljem regionalnom povezivanju – kazao je Vujanović u Sofiji.

Dodao je da je zabluda da je ovaj projekat u funkciji odlaganja, ocijenio je predsjednik.

Dakle, on nije posledica zamora proširenjem i ne usporava evropsku integraciju država Zapadnog Balkana ali je važno i to mi je poruka da se i unutar briselske administracije i članica EU ubrza proces pristupanja država Zapadnog Balkana EU. I druga zabluda je da se ovim projektom ugrožava individualni tretman svake države što takođe nije tačno, jer će države, shodno svojim dostignućima standarda EU, imati svoj proces pristupanja – rekao je.

sofia-990x556
Vujanović u Sofiji rekao da smo uspjeli da savladamo u regionu dvije velike zablude koje su bile prepreka boljem regionalnom povezivanju

Što se tiče Crne Gore, kako je poručio Vujanović, maksimalno smo za to da se koz unapređenje saobraćajne infrastrukture i bolju i efikasniju kontrolu transporta unaprijedi saradnja regiona.

Ovaj jedan primjer u kome je iz Svjetske banke ovdje govoreno da postoji jedan šalter i to samo jedan jedini na prostoru Zapadnog Balkana u carinskoj, tržišnoj i ukupnoj kontroli je između Albanije i Crne Gore na prostoru carine između Ulcinja i Skadra. On godinama odlično funkcioniše – kazao je Vujanović u svom obraćanju.

Dodao je da se ovaj model pokazao kao najprohodnij i najjeftiniji način trgovine.

– Što je vrlo važno, što treba naglasiti najbolje kontrole prekograničnog kriminala. Prema tome mi taj primjer dajemo kao dobar primjer i spremni smo da ga slijedimo i naravno podržimo u svemu sve aktivnosti koje su u funkciji lakšeg, bržeg i jeftinijeg transporta, boljeg protoka investicija, bolje mobilnosti kvalifikovane radne snage i većeg stepena digitalizacije. Prema tome, držim da je Crna Gora veliki promotor ovog projekta uz jasnu viziju da on treba da doprinese ubrzanom putu u EU svake države pojedinačno a da svaka država treba da uđe shodno svojim individualnim zaslugama – naglasio je Vujanović u Sofiji.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image