DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

BEZ ODUZIMANJA ingerencija opštinama, favorizuju se domaće kompanije

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović očekuje da će se obezbijediti kvalitetniji planovi, te da će u procesu planiranja učestvovati sve zainteresovane strane, uključujući i opštine, suprotno opštem mišljenju i stavu javnosti da se radi o centralizaciji i oduzimanju ingerencija opštinama, poručeno je na javnoj tribini u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji, održanoj u Podgorici. Tokom rasprave, ministar je naveo da Nacrt favorizuje domaće kompanije, pogotovo kada se radi o reviziji projekata i nadzoru, ali da će kompanije za svoj rad odgovarati licencom, kako bi se obezbijedila pravna zaštita svim učesnicima u procesu i postojala mogućnost jasno utvrđene odgovornosti.

BEZ ODUZIMANJA ingerencija opštinama, favorizuju se domaće kompanije
FOTO: PinkM

Takođe, ministar je naglasio da će kriterijumi za angažman planera biti definisani podzakonskim aktima  – ističu iz ministarstva.

Kako navode, ministar Radulović je istakao da je stvar dogovora između naručioca posla i projektantske kompanije da li će se tražiti i dodatno obezbjeđenje u vidu bankarskih garancija.

Pavle Radulović
Ministar Radulović je istakao da je stvar dogovora između naručioca posla i projektantske kompanije da li će se tražiti i dodatno obezbjeđenje u vidu bankarskih garancija

Tokom diskusije ministar je naveo i da je rok za upodobljavanje objekata u javnoj uporebi za lica sa hendikepom određen zbog budžetskih ograničenja, ali da će se, ukoliko bude mogućnosti, taj rok smanjiti, te da će se tražiti najbolji model za to. Radulović je najavio i skoru izradu podzakonskih akata, kao i komentara Zakona i pojmovnika i pozvao zainteresovane pojedince i institucije da do kraja Javne rasprave, 12. juna u pismenoj formi pošalju svoje komentare i prijedloge – zaključuju iz ministarstva.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image