DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

BARSKI LJETOPIS: Treći dan protekao u znaku književnih programa

Treći dan Barskog ljetopisa bio je u znaku književne umjetnosti i na Večernjoj sceni i u okviru Pratećeg programa koje je otvoreno gostovanjem bosanskohercegovačkog autora, izdavača i knjižara, Gorana Samardžća, koji je na platou ispred Dvorca kralja Nikole od 21h sa moderatorom Jovanom Nikolaidisom razgovarao o romanu „Šumski duh“, saopšteno je iz PR službe Ljetopisa.

BARSKI LJETOPIS: Treći dan protekao u znaku književnih programa
FOTO: Pink M

Kako se navodi, selektorka književnog programa Ljetopisa Mila Čordašević na početku večeri pozdravila je brojne posjetioce i istakla činjenicu da je upravo Goranu Samardžiću pripala čast da njegovo književno veče bude prvo od dvadeset zakazanih za jubilarni Ljetopis. Dodaje se da se pisac na ovu konstataciju nadovezao, kazavši novinarima da su dolazak u Crnu Goru i gostovanje na 30. izdanju Festivala važna stvar za njega.

Moj otac je Nikšićanin i svake godine dođem ovdje tri – četiri puta, što poslovno što privatno i moj odnos sa Crnom Gorom se razvija u tom smislu što ću vrlo vjerovatno ovdje jednog dana da se preselim i na neki način završim jednu gensku priču – kazao je Samardžić.

Sumski_duhh-2
Treći dan protekao u znaku književnih programa (Foto: Pink M)

Saopšteno je da je veče bilo zamišljeno kao promocija romana „Šumski duh“, autor je sa moderatorom razgovarao upravo o temama i idejnim slojevima prisutnim u djelu.

Šumski duh je bazno ljubavni roman. Kako nijedna pojava u životu ne može da bude sama po sebi ona – pa ako je ratni roman biće u njemu ljubavi – tako da je on i rat i teme drugarstva, ali sve je to ikebana toj osnovnoj temi, to je ljubav prema djevojci – objasnio je Samardžić.

Ističe se da je roman „Šumski duh“,u izdanju Profila iz Zagreba, nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH.

Sumski_duhh-3
Veče je bilo zamišljeno kao promocija romana „Šumski duh“, Foto: Pink M

Ovaj roman se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja, a preveden je i objavljen i u Sloveniji i Makedoniji, kao i nekoliko evropskih jezika, i svuda je ostvario znatan uspjeh i kod publike i kritike – stoji u saopštenju.

Dodaje se da se na ovo književno veče nadovezao prateći program Javno čitanje sa ličnostima iz Bara, u okviru koga su se publici sinoć od 22:30h u bašti lokala Gvardia predstavljali Dijana Marojević – profesorica retorike, dikcije i scenskog govora na FDU, Beograd, Milan Vujović – novinar Radio Bara, koji je izdao nekoliko knjiga među kojima i dva romana: Agnostik i Ništa se nije promijenilo.

vizual FINAL
Barski ljetopis otvoren je 16. juna, Foto: Pink M

Oni su uz prikladnu pratnju muzičara iz orkestra Omera Hodžića čitali omiljenu poeziju. Tako su se sinoć mogli čuti stihovi Crnjanskog, Izeta Sarajlića, Vitomira Nikolića, Đure Jakšića i drugih, ali i brojne anegdote i neposredan razgovor sa publikom. Urednica i producentkinja Pratećeg programa, Vesna Vujošević Labović, naglasila je da suština ovog programa i jeste da se na odabranim lokacijama pristupačnim svima, otvori prostor za dijalog umjetnosti i svih posjetilaca kojima želi da se privuče pažnja interesantno odabranim gostima, dobro koncipiranim programom i prijatnom atmosferom u kojoj se ljudi zbližavaju i bolje upoznaju – zaključuje se u saopštenju.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image