DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

POLNU BOLEST MOŽETE DOBITI i ako nijeste imali odnose sa partnerom

Iako je dominantni oblik širenja polno-prenosivih bolesti seksualnim putem, njih je moguće dobiti i na ovih pet načina koji uopšte ne uključuju polne odnose.

POLNU BOLEST MOŽETE DOBITI i ako nijeste imali odnose sa partnerom
FOTO: Pixabay

Većina polno prenosivih bolesti nema izražene i jasne simptome. Međutim, osim seksom, moguće je zaraziti se polnom bolešću, a da nijeste uopšte bili seksualno aktivni.

1. Balzam za usta

Postoje dvije vrste herpesa – oralni i genitalni, a obije vrste se prenose direktnim kontaktom. Ako pozajmite balzam za usne od nekoga ko ima oralni herpes i vi ga možete dobiti. Takođe, ako je neko stavio balzam odmah nakon oralnog seksa i na taj način može prenijeti virus genitalnog herpesa.

720
Foto: Pixabay.com

S druge strane, virusi ne mogu dugo preživjeti na ovakvim predmetima. Ipak, najbolje je imati sopstveni balzam i da ne dijelite i ne pozajmljujete od drugih.

2. Brada

Trenutno su pune i lijepo uređene brade vrlo popularne. Ali one imaju veliki potencijal da postanu plodno tlo za razvoj i množenje gljivica, uzrokujući gljivične infekcije i herpes.

3. Depilacija bikini zone ili brazilska depilacija

Depilacija nikako nije prijatna, a uz to ako je vaš kozmetičar nemaran i ima običaj isti aplikacijski štapić da koristi dva ili više puta koji je koristio za depilaciju nekog drugog – postoji šansa da se zarazite polno prenosivom bolešću.

4. Solarijum

UV zračenje ubija bakterije, ali previše sunčanja u solarijumu može da rezultira i većom otpornošću bakterija koje su već prisutne na tijelu.

720
Foto: Pixabay.com

Takođe, u solarijumu su prisutne i različite gljivice, virusi i bakterije poput fekalnih bakterija, herpesa i HPV virusi. Nužno je očistiti solarijum prije i poslije sunčanja kako biste ovakve rizike sveli na minimum.

5. Tetoviranje ili stavljanje pirsinga

I kod tetoviranja i pirsinga je jako bitna higijena. Većina salona održava higijenu instrumenata, ali posebnu pažnju treba obratiti na igle koje mogu biti prenosnici hepatitisa B ili C, ili HIV virusa.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: 24sata.hr

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image