baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

PET ZNAKOVA DA SE IZA PREHLADE KRIJE nešto mnogo ozbiljnije

Postoje dva tipa ljudi – koji nakon dva shvate da prehlada neće proći sama i odu kod ljekara i oni koji ignorišu simptome i govore da ih nešto malo “grebe” u grlu.

PET ZNAKOVA DA SE IZA PREHLADE KRIJE nešto mnogo ozbiljnije
FOTO: Printscreen Youtube

Prehlada je uglavnom bezazlena i prođe za nekoliko dana, međutim, simptomi ozbiljnih bolesti mogu biti vrlo slični prehladi.

Simptomi traju duže od tri sedmice

Iako tri nedjelje zvuči puno za prehladu dr. Shanna Levine kaže da je normalno da traje 21 dan. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi tipični za prehladu potraju duže, mogu biti simptom astme, upale pluća…

Ako simptomi s vremenom pogoršavaju, to je još jedan znak da se ne radi o običnoj prehladi.

Simptomi se vraćaju i jači su nego prije

Bolest se u jednom trenutku smiri, ali se potom simptomi vrate u mnogo gorem obliku. Takvo stanje iziskuje obavezan odlazak ljekaru jer može biti povezano sa bronhitisom ili upalom pluća.

720
Foto: Printscreen Youtube

Gubitak težine

Ako je razlog smanjen unos hrane, onda taj simptom nije zabrinjavajući. Ali, ako jedete uobičajeno, prehlađeni ste i gubite težinu to može biti povezano sa bolestima štitne žlijezde, nekim oblicima raka, pa i sa AIDS-om

720
Foto: Pixabay.com

Pištanje

Kašljanje je tipičan simptom prehlade, ali ako je popraćeno piskutavim zvukom i stezanjem u prsima to znači da se pojavljuje napad astme. Tokom napada astme dolazi do oticanja disajnih puteva (laički rečeno) te disanje postaje otežano, kao da pokušavate da dišete kroz slamku napunjenu vatom.

AUTOR: Zdravakrava

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image