baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

Umro Čak Beri, jedan od pionira rokenrola

Jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rokenrola Čak Beri, preminuo u 90. godini.

Umro Čak Beri, jedan od pionira rokenrola
FOTO: Pinterest

Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. „Gardijan“ navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u fenomen ranog rokenrola. Bio je najvažnija figura rokenrola tokom pedesetih pored Elvisa Prislija. Korišćenjem gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Među njegovim najvećim hitovima ističu se „Roll Over Beethoven“, „Rock and Roll Music“, „Maybellene“ i Johnny B. Goode“ koja je je jedna od najobrađivanijih pjesama u istoriji muzike. Toliko je popularna da je i Marti Mekflaj izvodio u „Povratku u budućnost“.

 

Legendary US singer and composer Chuck Berry, one of the pioneers of rock-and-roll, performs at a concert in Montevideo on April 15, 2013. AFP PHOTO/Pablo PORCIUNCULA (Photo credit should read PABLO PORCIUNCULA/AFP/Getty Images)
foto: AFP/Getty Images

 

Nagradu Gremi za životno djelo dobio je 1984. godine i jedan je od prvih ljudi koji su postali članovi Rokenrol kuće slavnih 1986. godine. Tri puta je bio u zatvoru.

Prošle godine izjavio je da će izabaciti prvi album za četiri decenije.

 

115a9844-baad-4ec0-993b-a611885ecc84
foto: TeamRock

Rođen je 18. oktobra 1926. godine u Sent Luisu.

Odrastao je u porodici srednje klase, a gitaru je u ruke prvi put uzeo 1926. godine. Kao tinejdžer je uhapšen zbog pokušaja krađe i tri godine je zbog toga proveo u popravnom domu.

Nakon toga radio je u fabrici u Dženeral motorsu.

Muzici se u potpunosti vratio tokom pedesetih kada je sa bubnjarom Ebijem Hardingom i klavijaturistom Džonijem Džonsonom formirao trio. Sa njima se probijao kroz noćne klubove u Sent Luisu, a u isto vreme radio je kao frizer.

Jedna od ključnih godina za njegovu karijeru bila je 1955. kada je upoznao bluz muzičara Mudija Votersa i producenta Leonarda Česa u Čikagu. Tokom te decenije snimio je neke od svojih najvećih hitova među kojima su Roll Over Beethoven, Johnny B Good, Maybellene i School Day.

Njegova muzika imala je veliki uticaj na brojne muzičare, kao i na čitav rokenrol.

„Ukoliko biste morali da rokenrolu date neko drugo ime mogli biste da ga nazovete Čak Beri“, izjavio je jednom Džon Lenon.

 

AUTOR: PinkM/B92

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image