DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

POČELA FILMSKA FEŠTA U KANU

Jubilarni 70. Kanski filmski festival otvoren je projekcijom filma „Ismael“s Ghost“ francuskog reditelja Arnoa Deplešena. Do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetaće se 19 ostvarenja.

POČELA FILMSKA FEŠTA U KANU

Na svečanoj ceremoniji čiji je domaćin Monika Beluči, festival je svečano otvoren francuskim filmom “Duhovi Ismaila“. Za prestižnu Zlatnu palmu ove godine takmiči se 19 filmova, a glavna nagrada festivala prvi put će ove godine imati dijamante povodom jubileja manifestacije, a izradiće ih poznata juvelirnica “Šopar”.

 

 

Još od svojih početaka posle Drugog svjetskog rata, Kan se nametnuo kao najuticajniji filmski festival na svijetu, sa najvećim poslovnim marketom i najvećim kulturnim i ekonomskim uticajem.

 

Uz do sada najveće mjere bezbjednosti, duh otvorenosti i dobrodošlice i ovoga puta je prisutan na kroazeti kroz filmove koji su ogledalo današnjice, bez uljepšavanja.

 

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsjednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.

 

U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu su filmovi „Wonderstruck“ Toda Hajnsa sa Džulijan Mur i Mišel Vilijams u priči o dva gluva djeteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka, zatim „Jupiter“s Moon“ madjarskog reditelja Kornela Mundruza o mladom izbjeglici koji otkriva nevjerovatne moći nakon što je ranjen.

Sofija Kopola u Kan dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine u kome je igrao Klint Istvud, a ovoga puta Kolin Farel glumi ranjenog vojnika koji zavodi žene oko sebe, a pored njega igraju Nikol Kidman i Kirsten Danst.

Mišel Azanavisijus, Oskarom nagrađen za ostvarenje „The Artist“, u Kanu će prikazati film „Redoubtable“ o legendarnom reditelju Zzan-Liku Godaru, Džejk Džilnhol i Tilda Svinton igraju u priči „Okja“ južnokorejskog reditelja Bong-Jon-Hoa o djevojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku životinju.

Za Zlatnu palmu se takmiče i „The Meyerowitz Stories“ američkog reditelja Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Emom Tompson, Kendis Bergen i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, zatim drama o ratnom veteranu“You Were Never Really“ Lin Remzi, kao i „Loveleš“ ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film „Good Time“ Džoša i Benija Safdija sa Robertom Patinsonom u ulozi pljačkaša banaka, Mihael Haneke predstaviće porodičnu dramu „Happy End“ sa Izebel Iper koja se odvija na sjeveru Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.

Publika će gledati i „The Square“ švedskog autora Rubena Ostlunda, „The Killing of a Sacred Deer“ Jorgosa Latimosa sa Nikol Kidman i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, „Rodin“ Zzaka Doalona u kome igra Zzerar Departje, „In The Fade“ Fatiih Akina, „Amant Double“ Fransoa Ozona.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti i „120 Beats Per Minute“ Robina Kampilja, „Radiance“ Naomi Kavase, „The Day After“ Hong Sang-Soa i „A Gentle Creature“ Sergeja Loznice.

 

89768978591c9c7b3362d914653563_v4_big

 

 

 

 

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: PinkM/B92

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image