BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

IZLOŽBA POČEK/STIJOVIĆ U DVORCU PETROVIĆA

Izložba radova Pera Počeka i Rista Stijovića sa motivima iz Gorskog vijenca otvorena u Dvorcu Petrovića, u Podgorici. Izložbu, u okviru obilježavanja 170 godina Gorskog vijenca, organizovali su Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Narodni muzej Crne Gore.

IZLOŽBA POČEK/STIJOVIĆ U DVORCU PETROVIĆA

Prije 170 godina pojavila se najpoznatija knjiga crnogorske duhovnosti. U Beču je 1847. godine štampan Gorski vijenac, i ni o jednoj knjizi slovenskog juga nije napisano toliko knjiga kao o ovoj, tadašnjeg vladara Petra II Petrovića Njegoša. Nema ni jednog značajnijeg mislioca, umjetnika i vjernika južnoslovenskog prostora, koji se nije ogledao u Njegoševom djelu.

 

izlozba pocek

– U takvim pokušajima ima mnogo više riječi nego misli, brojnija su tumačenja nego razumijevanja, češće su besjede o njemu, nego razgovor o njim. Sve to govori o veličini Njegoševog djela, i svojevrsnoj nedoraslosti njemu. Knjiga čiji jubilej slavimo, priča je o ličnoj samoći stvaraoca u dugoj noći istorije. Ona je pjesma o slobodi bez koje čovjeka nema, ona govori o vječitoj borbi sa svijetom, vremenom i sobom, kazao je akademik Dragan Vukčević, predsjednik CANU.

 

Pocek 4

 

 

Zato epohalna djela jedne kulture liče na svojevrsna čuda. Kroz njih nas njihov stvaralac poziva da dodirnemo neki drugi, viši i bolji svijet. Zato se objava ovakvih djela dešava u povlaštenim trenucima vremena. Tu činjenicu kao njena sjenka po pravilu prati tragični život njihovog tvorca. Potpuno je prirodno da ovakva djela zahtijevaju i imaju različita čitanja i tumačenja.

 

Dragan Vukčević predsjednik CANZ
akademik Dragan Vukčević, predsjednik CANU

 

– Ponekada se zapitamo koje je od tih čitanja i tumačenja najbliže istini. Meni se čini da je to ono čitanje i tumačenje koje suštinu ovoga djela traži više u njegovoj ideji i duhu, nego u interesu i potrebi svoga vremena. O toj ideji i duhu Gorskog vijenca je teško govoriti, jer oni dodiruju neizrecivo, ali se o njima mora zboriti, jer samo tako djelo i njegov tumač kroz vrijeme traje. U toj ideji i duhu, autor nam kazuje na tajnu ljudskog postojanja. Njena suština je da je život borba, i da ona nikada nije završena i niko je umjesto nas ne može voditi. Nad tom tajnom Gorskog vijenca, nagnula su se i dva velikana crnogorske umjetnosti Pero Poček i Risto Stijović.

 

Stijovic

 

– Prvi slikom, drugi skulpturom, daju nam svoje viđenje likova i prizora, značenja i smisla, duha i ideje Gorskog vijenca. Zato ova izložba nema samo cilj da obilježi veliki jubilej naše kulture, niti da obnovi sjećanje na one likovne stvaraoce koji su svoje djelo ugradili u temelje crnogorske duhovnosti, već je treba shvatiti i kao poziv, i podsticaj onima koji će i našem, i dolazećem vremenu u djelu crnogorskog vladike i vladara koji odavno stoluje u podnevu Petrovića, naći izvor za svoju misao I svoje djelo, zaključio je Vukčević.

 

Pocek 2

 

Stijovic 2

ivan brajovic 970×90

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image