BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

RESPA: Za dobru javnu upravu neophodne su inovacije (VIDEO)

Inovacije u javnom sektoru tema je ovogodišnje konferencije koju organizuje RESPA, regionalna škola za javnu upravu koja se održava u Budvi. Današnje okupljanje bila je prilika da se čuju iskustva iz zemalja Zapadnog Balkana, a sve sa ciljem da javna uprava bude otvorenija za građane.

RESPA: Za dobru javnu upravu neophodne su inovacije (VIDEO)
FOTO: PinkM

Deseta godišnja konferencija regionalne škole za javnu upravu ove godine posvećena je inovacijama u javnom sektoru i pružanju javnih usluga. To je bila prilika da učesnici razmatraju značaj uvođenja inovacija kroz primjere dobre prakse.

Proces reforime Javne uprave koji smo započeli u Crnoj Gori mora pratiti savremene trendove razvoja koji podrazumijevaju transformaciju ne samo sistema i procesa rada unutar institucija već i promjene u kulturološkom i sociološkom sagledavanju uloge građana i privrede u društvo – kazala je ministarka Javne uprave Suzana Pribilović.

suyana
Pribilović: Proces reforime Javne uprave koji smo započeli u Crnoj Gori mora pratiti savremene trendove razvoja

Nove tehnologije omogućavaju Javnoj upravi da bude otvorena širem društvu, to je poruka koja stiže iz Evrope.

Javna uprava ne može da sjedi samo sa strane i posmatra već mora preuzeti izazov i mijenjati se prihvatanjem djelatvornih poslovnih modela i mora unaprijediti pružanje svojih usluga u korist građana – poručio je predstavnik delegacije EU u CG Hermann Spitz.

spity
Spitz: Javna uprava ne može da sjedi samo sa strane i posmatra već mora preuzeti izazov i mijenjati se prihvatanjem djelatvornih poslovnih modela

A da je transparentna Javna uprava i jedan od preduslova na putu evropskih i evroatlanskih integracija svjesni su i u Bosni i Hercegovini. Zato je za njih ovo prilika koju ne smiju propustiti.

Mi malo zaostajemo u svojim evropskim integracijama, a da ne govorim o evroatlanskim. Tako da je jako dobro da predstavnici BiH mogu čuti iskustva, predavanja, i da u jednim neformalnim razgovorima mogu se na neki način i nadmetati sa svojim kolegama iz susjednih zemalja – poručio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Josip
Grubeša: Mi malo zaostajemo u svojim evropskim integracijama, a da ne govorim o evroatlanskim

Konferencija o inovacijama u Javnoj upravi traje dva dana, učestvuju predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, a organizuje je RESPA regionalna šlola za javnu upravu.

Prethodne godine pričali smo o optimizaciji Javne uprave, a ove godine pričamo o inovacijama u Javnoj upravi. Zaista se trudimo da kroz sve naše aktivnosti, uključujući i današnju godišnju konferenciju, utičemo na to da javne usluge budu bolje, budu transparentnije, budu bliže građanima i biznisu- kazala je direktorica RESPA Ratka Sekulović.

ratka
Sekulović: Prethodne godine pričali smo o optimizaciji Javne uprave, a ove godine pričamo o inovacijama u Javnoj upravi

Tokom drugog dana konferencije u okviru “Respa kafea” biće organizovana diskusija na temu strukture, kulture i personalnih promjena koje su potrebne za uvođenje inovacija u Javnu upravu.

 

ivan brajovic 970×90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image