Do 2035. CG da izdvoji milijardu i po eura za životnu sredinu

Za usklađivanje sa standardima EU u oblasti životne sredine Crnoj Gori će do 2035. biti neophodno oko milijardu i po eura. Dva goruća problema u toj oblasti, kako su saopštili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, su prečišćavanje otpadnih voda i recikliranje.

Do 2035. CG da izdvoji milijardu i po eura za životnu sredinu
FOTO: PinkM

U Crnoj Gori trenutno oko 30 odsto stanovništva nije priključeno na kanalizacionu mrežu, saopštavaju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ne sporeći postojanje problema koji imamo kada je posrijedi prečišćavanje otpadnih voda.

– Imamo 6 operativnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u toku su u gotovo svim opštinama procedure u vezi sa izgradnjom dodatnih postrojenja, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Drugi gorući problem nam je recikliranje jer Crna Gora nije ni blizu standarda, prema kojem bi trebalo da prerađujemo 50 odsto sakupljenog komunalnog otpada.

– Ono što nam je potrebno za to je izgrađena infrastruktura, riješeno pitanje prirodnih deponija i neuređenih odlagališta otpada, koja su posebno dominantna na sjeveru, gdje živi oko 180 hiljada stanovnika, navela je Vojinović.

vojinovic
Vojinović: Trebalo da prerađujemo 50 odsto sakupljenog komunalnog otpada

Kako bi cilj dostigli osmišljeni su lokalni planovi, koji su u skladu sa mogućnostima opština.

– Ti planovi variraju, a ono što mogu reći je da je plan za 2017. da se u Podgorici reciklira 25 odsto komunlanog otpada, u opštini Herceg Novi 10 odsto, u nekim drugim 5 odsto, sve u zavisnosti od raspoložive infrastrukture, kazala je Vojinović.

A kada je do EU, svih 28 zemalja članica saglasilo se da je naša zemlja spremna da otvori pregovore u poglavlju 27. S tim u vezi iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ističu da je glavni cilj svih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine održivi razvoj.

– To znači da kratkoročni ekonomski bernefiti koji mogu da ugroze životnu sredinu moraju da budu zamijenjeni održivijim ekonomskim i socijalnim modelima, zato, kada je posrijedi zaštita životne sredine, pristup EU zasniva se na prevenciji rizika, kazala je iz Delegacije EU u Crnoj Gori Ana Stanišić Vrbica.

ana
Stanišić Vrbica: Kratkoročni ekonomski bernefiti koji mogu da ugroze životnu sredinu moraju da budu zamijenjeni održivijim modelima

Na konferenciji ,,U susret otvaranju poglavlja 27″ je poručeno i da NVO sektor treba aktivnije da učestvuje u procesu pregovora, kao i da bi Vlada trebalo da prihvati da ulaganje u životnu sredinu nije trošak već dobra investicija.

AUTOR: A. P.

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image