baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

VATROGASNE EKIPE RASPOREĐENE PO CIJELOJ CRNOJ GORI: Upućen zahtjev za međunarodnu pomoć

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću.

VATROGASNE EKIPE RASPOREĐENE PO CIJELOJ CRNOJ GORI: Upućen zahtjev za međunarodnu pomoć
FOTO: PinkM

Požar na Golom Brdu je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Ekipa i dalje prati stanje na terenu, u slučaju da jak vjetar ponovo rasplamsa vatru. Prijavljen je i jedna požar ka Paštrovićima. Ekipe su obišle teren. Požar je visoko u brdu i gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti, ali je jedna ekipa ostala na licu mjesta i prati situaciju – stoji u saopštenju.

Ističe se da u Ulcinju i Budvi trenutno nema požara ali da su upužena dva vozila i šest vatrogasaca upuženi na Lušticu na ispomoć.

Što se tiče Kotora i dalje je aktivan požar u Bigovi.

Situacija je nešto povoljnija nego ranije ovog dana. Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja. Gašenje otežava jak vjetar. Na terenu je 6 vozila i 18 vatrogasaca iz Službe zaštite Kotor, a pomažu im i kolege iz Budve i DVD Perast sa jednim vozilom i 3 vatrogasca. DVD Perast je lokalizovala požar  u Dragalju (Krivošije) i preusmjerila još jedno vozilo na ispomoć kolegama iz Kotora – piše u saopštenju.

Navodi se da je situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična.

Pripadnici SZS iz Plava (jedno vozilo i 3 spasioca) i Rožaja (jedno vozilo i 2 spasioca) pomažu vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog. Iz Područne jedinice Herceg Novi Direktorata za vanredne situacije smo saznali da je od svih ljudi koji su danas evakusiani sa Rta Veslo njih 45 zatražilo smještaj, koji im je veoma brzo i obezbijeđen. Lica su smještena u lokalne hotele, a ukoliko bude još takvih zahtjeva, sva lica će biti adekvatno smještena – saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću.

Napominje se da su sve raspoložive ekipe na Luštici.

Jedna ekipa prati situaciju u mjestu  Rose, dok su sve ostale ekipe upućene na Rt Veslo i brane kuće. Na terenu je svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija. U mjestu Rose i Radovići se nalaze 2 vozila Vojske CG i 5 lica, a ostala vojna lica je u pripravnosti piše u saopštenju.

Što se tiče Podgorice, u Omerbožovićima je aktivan požar. Dodaje se da je na terenu jedna ekpa vojske i tri ekipe SZS Podgorica.

Podsjećamo, tokom dana je bilo aktivno nekoliko manjih požara na teritoriji Glavnog grada, ali su svi uspješno lokalizovani, uključujući i požar na brdu Ljubović.  Službi zaštite i spašavanja Podgorica pomažu Službe zaštite iz Berana (1 vozilo i 3 spasioca), Mojkovca (1 vozilo i 2 spasioca) i Pljevalja (1 vozilo i 3 spasioca).

Na Cetinju je aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je izgorela jedna kuća. Trenutno duva jak vjetar i ubrzava širenje vatre ka kućama. Tokom dana je bilo aktivno i nekoliko manjih požara, koji su lokalizovani brzom reakcijom Službenika SZS Cetinje – stoji u saopštenju.

Što se tiče Danilovgrada, kako se navodi, aktivan je požar od Slapa do Kupinova, uz prugu, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu. Pripadnici SZS su na terenu i brane da se vatra proširi. Očekuje se dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore.

Saopšteno je da su u Nikšiću aktrivna dva požara – na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški. I na jednom i na drugom mjestu se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

Što se opštine Bar tiče, gori na Golom brdu u Sutomoru. Dvije vatrogasne ekipe djeluju. Požar je lokalzovan. Nijesu ugroženi stambeni objekti ni stanovništvo. Prijavljen je požar na lokaciji ka Paštrovićima. Ekipa je krenula na lice mjesta. Po dolasku ekipe biće poznata detaljna informacija o obimu požara. Aktivan je požar u Bigovi. Vatra je blizu kuća. Vatrogasci trenutno pokušavaju da sačuvaju kuće. Jak vjetar otežava gašenje – istakli su iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Što se Tivta tiče, gori u Begovićima i na Ponti Veslo.

Sa Ponte Veslo su evakuisani svi kamperi / kupači asistencijom Vojske Crne Gore odnosno Mornarice, Plovne jedinice iz Budve i Uprave pomorske sigurnosti. Ukupno je evakuisano oko 100 osoba. U Ulcinju, Budvi i Herceg Novom nema aktivnih požara, pa su vozila upućena u Lušticu kao ispomoć – istakli su iz MUP-a.

U Podgorici su, kako navode, aktivna dva veća požara – u Ponarima (Vukovci) i u Kućama Rakića, gdje je izgorio jedan magacin i pričinjena je velika materijalna šteta.

Aktivno je i osam manjih požara na teritoriji Glavnog grada, čije se stavljanje pod kontrolu uskoro očekuje. Što se Prijestonice tiče, aktivni su požari na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je izgorjela jedna kuća. Trenutno duva jak vjetar i ubrzava širenje vatre ka kućama – naveli su iz Direktorata za vanredne situacije.

U opštini Danilovgrad aktivna su dva požara.

Kada je Nikšić u pitanju, gorjelo je u Bogetićima uz magistralu. Požar je lokalizovan. Trenutno su se ekipe uputile ka Rudinama gdje je prijavljen požar. Obim ovog požara nije poznat dok ekipe ne stignu na lice mjesta. Što se sjevernog regiona tiče, nema aktivnih požara. Požari, osim u slučajevima u kojima je to eksplicitno navedeno, ne ugrožavaju ljude i imovinu. Direktorat za vanredne situacije poziva građane da prijave svaki požar na broj tel 112. Naredna redovna informacija o požarima biće objavljena nakon 13:00h. U slučaju potrebe za hitnim informisanjem Direktorat za vanredne situacije informisaće javnost i prije toga uobičajenim kanalima Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore – zaključeno je u saopštenju.

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image