DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

TORDARSON: Crnogorci su doprinijeli miru u Evropi

Island je počastvovan što je bio prva zemlja koja je priznala crnogorsku nezavisnost 8. juna 2006. godine kazao je ministar spoljnih poslova Islanda Gudlaugur Tordarson. Ističe da je nezavisnost Crne Gore bila izuzetan uspjeh, te da je crnogorski narod doprinio miru, stabilnosti i prosperiteta na evropskom tlu, prenose Dnevne novine.

TORDARSON: Crnogorci su doprinijeli miru u Evropi
FOTO: www.visir.is

Tordarson je istakao da je Island veoma počastvovan time što je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnu Crnu Goru 8. juna 2006. godine.

Kao mala i slabo naseljena zemlja koja je postala suverena 1918. a onda i Republika 1944. Island u velikoj mjeri podržava samoopredjeljenje svjetskih nacija. Vratimo se na 2006. godinu kada je islandski ministar spoljnih poslova Geir Harde poslao pismo crnogorskom kolegi Miodragu Vlahoviću i čestitao Crnoj Gori na nezavisnosti koju je Island priznao. Ovo je prvo takvo pismo koje je stiglo u Podgoricu, a koje je navelo islandske medije da se pitaju zašto je Island bio tako brz u odluci da prizna nezavisnost Crne Gore – rekao je Tordarson.

fr_20150808_020095_2
Tordarson: Island je veoma počastvovan time što je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnu Crnu Goru 8. juna 2006. godine, Foto: RÚV

Osvrćući se na dešavanja u Evropi, a posebno na Balkanu u posljednje dvije decenije, ističe da , može slobodno da kaže da je nezavisnost Crne Gore bila izuzetan uspjeh i da je crnogorski narod doprinio miru, stabilnosti i prosperiteta na kontinentu.

crna-gora-zastava_525168061
Tordarson: Crnogorci su doprinijeli miru u Evropi, Foto: Twitter

Crnogorci su karakterističan dio evropske porodice. Kao mala ostrvska zemlja, daleko od obala Evrope, Island prepoznaje vrijedan doprinos Crne Gore, kako kroz proces njene integracije u evropske, ekonomske i političke strukture, tako i njene važne doprinose NATO. Želim da istaknem činjenicu da Island nije bio samo prva zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore, već i prva članica NATO koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore u Alijansu. Zapravo to se dogodilo 8. juna prošle godine, tačno 10 godina nakon što je ministar spoljnih poslova poslao svoje pismo. To je bio naš znak zahvalnosti za crnogorske napore – rekao je ministar spoljnih poslova Islanda.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Dnevne novine / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image