baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

TANOK: Rusija pokušala da se umiješa u događaje u Crnoj Gori

Evropski parlament zabrinut je zbog ozbiljnih incidenata na izborni dan u Crnoj Gori i poziva Evropsku komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi- stoji u prijedlogu rezolucije EP o Crnoj Gori koju je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok. U tom dokumentu se navodi i da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji.

TANOK: Rusija pokušala da se umiješa u događaje u Crnoj Gori

Prijedlog Tanokove rezolucije, u koji je Pobjeda imala uvid, predat je u utorak odboru za vanjske poslove EP.

– Evropski parlament primjećuje pokušaje Rusije da utiče na razvoj događaja u Crnoj Gori. Zabrinuti smo zbog ozbiljnih incidenata koji su se desili 16. oktobra 2016. godine i pozivamo potpredsjednicu Evropske komisije i visoku predstavnicu Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerini i Komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi. Smatramo važnim da relevantne službe država članica međusobno razmijene informacije koje se odnose na ove incidente, kao i sa visokom predstavnicom EU i Komisijomnavodi se u prijedlogu rezolucije.

Tanok u svom tekstu pohvaljuje nadležne organe u Crnoj Gori za uredno održavanje parlamentarnih izbora 16. oktobra.

– Pozdravljamo revidiran pravni okvir po kome su se izbori održali, ali primjećujemo da i dalje ima određenih administrativnih nedostataka, uključujući tu i Državnu izbornu komisiju kao i zabrinutost zbog preciznosti biračkog spiska i politizacije – piše u tekstu rezolucije.

IZBORI
Tanok pohvaljuje nadležne organe u Crnoj Gori za uredno održavanje parlamentarnih izbora 16. oktobra

EP očekuje, kako dodaje, da će sve navodne neregularnosti o zloupotrebi javnih resursa biti u potpunosti istražene.

– Primjećujemo, sa žaljenjem, da dio opozicije nije priznao rezultate izbora. EP prepoznaje pokušaje spoljnih aktera da diskredituju izborni proces i poteškoće koje je ovo prouzrokovalo – stoji u prijedlogu.

evropski-parlament
U teksti rezolucije se pozdravlja konstruktiva uloga Crne Gore u regionalnoj i međunarodnoj saradnji

Navodi se da je Vlada izbornog povjerenja formirana pred parlamentarne izbore i da EP pozdravlja činjenicu da je to bio proces koji se odigrao između aktera u Crnoj Gori i koji je postignut konsenzusom političkih partija.

U tekstu rezolucije se pozdravlja konstruktiva uloga Crne Gore u regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

– EP pohvaljuje Crnu Goru jer nastavlja da u potpunosti usklađuje svoju vanjsku politiku sa EU – dodaje se u prijedlogu.

CG-EU
Dokumentom se podsjeća da je CG u pregovorima sa EU do sada otvorila 26 poglavlja, a dva privremeno zatvorila

Parlament pozdravlja nastavak stabilnog napretka u procesu pristupnih pregovora, te primjećuje da je 26 pregovaračkih poglavla do sada otvoreno i da su priremeno zatvorena.

Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi rad na ispunjavanju svih mjerila i fokusira se na ključne stvari pregovaračkog procesa – navodi se u dokumentu u kojem se primjećuje napredak u reformi pravosuđa i pozdravlja jačanje antikoruptivnog okvira.

AUTOR: PinkM/Pobjeda

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image