RUSI osumnjičeni da su zamijenili veću svotu dolara za potrebe PzP-a

Prema saznanjima istražitelja nekoliko ruskih državljana sumnjiče se da su u više navrata u prvoj polovini oktobra 2016. zamijenili veću svotu dolara za potrebe Pokreta za promjene, odnosno političke koalicije Demokratski front u izbornoj kampanji, nezvanično saznaje Pobjeda iz više izvora. To je utvrđeno u okviru istrage o pranju para koju vodi Specijalno državno tužilaštvo od oktobra prošle godine.

RUSI osumnjičeni da su zamijenili veću svotu dolara za potrebe PzP-a
FOTO: Ilustracija

Na spisku osumnjičenih su lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, biznismen Miomir Nikolić, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića, kao i lokalni diler deviza Gordan Konatar.

Proširenom istragom obuhvaćeni su Miloš Gvozdenović, zvani Mrva, lokalni dileri deviza Dejan Bušković i njegova supruga Violeta, Željko Pejović i Radovan Šćekić.

Oni su uhapšeni 5. septembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su prali novac u toku izborne kampanje za Pokret za promjene.

Pobjeda
Prema saznanjima istražitelja nekoliko ruskih državljana sumnjiče se da su u više navrata u prvoj polovini oktobra 2016.zamijenili veću svotu dolara za potrebe Pokreta za promjene

Gvozdenović, Dejan Bušković i Pejović bili su zadržani 72 sata, a za Violetu Bušković i Šćekića tužilaštvo nije tražilo pritvor. Sudija za istrage Miroslav Bašović je nakon saslušanja Gvozdenovića, Buškovića i Pejovića donio odluku da se osumnjičeni brane se slobode.

Izvori bliski istrazi navode da je tokom višemjesečne istrage saslušano više desetina svjedoka i prikupljeni su dokazi za još nekoliko osoba koje su, prema osnovanim sumnjama istražitelja, bile dio kriminalne grupe koja je u više navrata prala nekoliko stotina hiljada eura uoči izbora.

nebojsa-medojevic_
Među osumnjičenima je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević

Nekoliko ruskih državljana predmet je pažnje istražitelja nakon najnovijih hapšenja septembra ove godine u okviru finansijske istrage o pranju novca u stranačke svrhe.

Prema dosadašnjim saznanjima, ta je grupa ,,turista“ namjenski došla u Crnu Goru pred izbore sa većom svotom dolara, procjenjuje se više od 100 hiljada u kešu, koje su razmjenjivali u Podgorici, ali i u još dva grada na Crnogorskom primorju.

Prema saznanjima Pobjede, ali i drugih medija, dvojica novinara dva privatna dnevna lista već su mjesecima pod lupom istražitelja i provjerava se tok novca na njihovim računima.

Na brojne novinarske upite, iz Specijalnog tužilaštva nema zvanične potvrde da li je formiran optužni prijedlog ili se još radi o izviđajnim radnjama.

scepanovic-dnevne-2-1-3
Na spisku osumnjičenih je i tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića

Prema informacijama više izvora bliskih istrazi, na privatne račune ovih legla je veća svota novca od kompanije iz Ukrajine.

Na jednom privatnom računu se našlo čak 250.000 eura, koji su, kako se ispostavilo, ,,greškom uplaćeni“.

No, povraćaj novca, kako saznaje Pobjeda, nije izvršen u istom iznosu, već umanjen za više desetina hiljada eura, što navodi na zaključak da nije riječ bila o grešci, već o zakulisnoj isplati neke vrste honorara uplaćenog iz inostranstva.

Pitanje je samo – za kakve usluge su ,,honorari“ plaćeni?

AUTOR: Pobjeda / Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image