DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

POJAČATI reformu javne uprave (VIDEO)

Da je reforma javne uprave neophodna, te da država mora uložiti dodatne napore kako bi edukovala kadar i upravu učinila transparentnijom, bržom i efikasnijom u izjavi za PinkM kaže analitičar Predrag Drecun. Iako 15 miliona eura pomoću Evropske unije za reformu javne uprave nije zanemarljiv iznos, on svakako nije dovoljan da bi se riješili aktuelni problemi, ističe Drecun.

POJAČATI reformu javne uprave (VIDEO)
FOTO: Printscreen

Efikasna administracija je zaštitini znak Evropske unije, a našu državu čeka još puno posla u toj oblasti, kaže za našu televiziju analitičar Predrag Drecun. Petnaest miliona eura za reformu javne uprave, koliko će nam, kako je objavila Vlada, Evropska unija pomoći, Drecun smatra nedovoljnim.

Mislim da u edukaciju kadra treba uložiti mnogo. Treba vremena za to, treba dosta razmjene kadrovske, treba dosta odlazaka u inostranstvo, sve to košta, od dnevnica dalje da ne ulazim u detalje. Mislim da je to značajna inicijalna kapisla i da će dati neke rezultate, sigurno da neće biti dovoljno jer naša administracija još uvijek nije na nivou koji može da se smatra zadovoljavajućim sa aspekta ocjene Evropske unije – kaže on.

Drecun se osvrnuo i na nedavni zemljotres usljed kojeg je više od hiljadu domaćinstava u opštinama na sjeveru pretrpjelo materijanu štetu i odluku Vlade da istim pomogne sa 190 hiljada eura.

Vjerovatno će biti dovoljno da se riješe ti problemi koji su akutni i bukvalno znače krov nad glavom nekome ili pokrivanje nekog krova ako je srušen odnosno neke kuće, a da li je dovoljno treba sačekati da neka komisija koja će sigurno biti formirana izračuna tu štetu onda ćemo znati da li je to dovoljno, ali je potez Vlade dobar – ističe Drecun.

predrag drecun

Sem pomoći države, Drecun očekuje da će novčano pomoći i susjedne opštine, te da će se i novac iz EU fondova usmjeriti na rješavanje problema.

Ako je hiljadu i po domaćinstava prijavilo štetu, da uzmemo prosjek po hiljadu po domaćinstvu, to je milion i po, dakle to je jedan dosta značajan iznos pogotovo kad je neplaniran i vjerovatno da bi susjedne opštine, ali opet sve je to država Crna Gora, mislim da će se naći način, mada sam siguran da će i EU kroz svoje fondove pomoći, naći načina da pomogne, jer svjedoci smo ogromnih nesreća širom svijeta, budimo srećni da nije to bio razorniji zemljotres, da nemamo žrtava, sve što se može novcem sanirati, uspjeće nekako da se sanira – kazao je on.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je odlučila da pomogne opštine Plav sa 70 hiljada eura, Gusinje sa 50, Andrijevicu sa 40 i Berane sa 30.000 eura.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Ana Nikčević/PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image