DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

POČINJU VIŠEMILIONSKA ULAGANJA u željezničku infrastrukturu (VIDEO)

U narednih četiri do pet godina u željezničku infrastrukturu biće uloženo preko 60 miliona eura, saopšteno nam je iz Ministarstva saobraćaja. Za ovu godinu već je ugovoreno više projekata, a iz Fonda za Zapadni Balkan odobreno je 40 miliona. Direktor direktorata za željeznički saobraćaj Milan Bankoviž kazao je za Pink M da vlada prilično interesovanje za tender o ugradnji novog signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica i za sanaciju šest kosina na dijelu pruge Podgorica – Kolašin.

POČINJU VIŠEMILIONSKA ULAGANJA u željezničku infrastrukturu (VIDEO)
FOTO: Pink M

Predstojeća ulaganja finansiraće se zaduživanjem kod evropskih institucija a dobrim dijelom iz bespovratnih sredstava međunarodnih fondova. Realizacija predstojećih projekata biće od velikog značaja za povećanje propusne moći pruge i valorizaciju barske luke.

Krajnji cilj je da svi ovi projekti dovedu do boljeg stanja barske pruge i da postanemo kvalitetan servis za sve robe koje se pojave na ovom pravcu, ali ne smijemo zaboraviti i putnički prevoz – kazao nam je direktor direktorata za željeznički saobraćaj Milan Banković.

Untitled
Počinju višemilionska ulaganja u željezničku infrastrukturu, Foto: Printscreen

Više projekata već je ugovoreno ili će biti ugovoreno tokom ove godine, sa ukupnom vrijednošću od 25 miliona, a samo iz Fonda za Zapadni Balkan odobrena su sredstva od 40 miliona koaj će početi da se  troše već krajem ove godine. Za ugradnja novog signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, sanacija šest kosina na dijelu pruge do Kolašina tender se završava za nekoliko dana i vlada veliko interesovanje

U ovom momentu je samo za signalno sigurnosni uređaj otkupljeno više od 20 tenderskih dokumentacija. Sa ovim će se značajno unaprijediti bezbjednost u saobraćaju a samim tim i propusnu moć naročito ako se gleda najnoviji sugnalno sigurnosni uređaj – kaže Banković.

BANOVIC
U narednih četiri do pet godina u željezničku infrastrukturu biće uloženo preko 60 miliona eura, Foto: Prinstcreen

Pojašnjenja radi u sklopu ovog seta poslova predviđene su sanacije većeg broja betonskih mostova i tunela, remont gornjeg stroja dionice Kos – Trebešica, i u tunelu Sozina, zamjena elektrovučnog postrojenja u stanici Trebešica, uređenje pružnog pojasa, te izrada projektne dokumentacije za betonske mostove i tunele. Da podsjetimo od 2006-te u željezničku infrastrukturu i vozna sredstva investirano je preko 130 miliona eura.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image