DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

OPOZICIJA puca po već slabim šavovima (VIDEO)

Potpuni krah i fijasko na novembarskim lokalnim izborima nije reklo bi se, samozvanim građanskim opozicionarima bio dovoljno opominjući. Nedovoljan broj glasova im je pokazao da se interesi građana ne zastupaju sporadičnim sastancima, bezuspješnim skrivanjem nesaglasja i međusobne netrpeljivosti, te bojkotom parlamenta.

OPOZICIJA puca po već slabim šavovima (VIDEO)

Dok se DF ipak vratio u poslaničke klupe, uz priznanje da su ih građani kaznili zbog bojkota smanjenjem rejtinga, samozvana građanska opoizicija preferira dalje narušavanje imidža države bojkotom.

knezevic o opoziciji
Opozicija priznaje da su ih građani kaznili zbog bojkota smanjenjem rejtinga
df
Nakon neuspjelog bojkota, DF se vratio u parlament
abazovic i moguci bojkot
Opoizicija preferira dalje narušavanje imidža države bojkotom

Frontovci su, po ko zna koji put u posljednje vrijeme, ponovo počeli da prizivaju one koje usput znaju da nazovu malograđanskim opozicionarima, da se udruže. Na te su međutim ponude, ostali opet bez adekvatnog odgovora.

knezevic standard
Frontovci opet pozivaju one koje usput znaju da nazovu malograđanskim opozicionarima, da se udruže

Čim su se sunovratili u očima birača, nakon kobnog zavjereničkog plana terorističkog napada u sopstvenoj državi zbog kojeg im se sudi, od DF-ovaca se, reklo bi se, ograđuju sada svi koji su ih podržavali kako neposredno, tako i posredno.

mandic-i-knezevic-sudjenje-2
Zbog pokušaja terorizma, od DF-ovaca se, reklo bi se, ograđuju sada svi koji su ih podržavali

Sastali su se opozicionari tri puta za godinu, popričali i izašli pred građane bez rješenja.

opozicija
Nakon svih sastanaka, opozicionari pred građane izlaze bez rješenja

Još u novembru su, reklo bi se, konačno pale maske i jasno se vidjelo to što su doduše opisali i DF-ovci – da su samozvani građanski opozicionari, međusobno samo podrivali jedni druge i čekali trenutak da slabije od sebe gurnu u ispodcenzusnu provaliju.

Krivokapić, Abazović, Bečić, Lekić, Joković, ali i izopšteni sa sjednika Danilović, već su krenuli u ponovno slanje otrovnih strijela i prozivki, što međusobnih, što ka Frontu.

 

danilovic opozicija nije spremna za izbore
Opozicionaro su opet krenuli u ponovno slanje otvrovnih strijela i prozivki

Kao dokaz dalje dezorjentacije opozicije može poslužiti i za decembar najavljivani, ali ne i održani, 4. sjednik, kojem je trebalo da bude domaćin Abazović.

sastanak u decembru
Jasno je da su samozvani građanski opozicionari, međusobno samo podrivali jedni druge

Umjesto neodržanog sastanka PinkM podsjeća građane na jednu Abazovićevu nedavnu, ali, reklo bi se, iskrenu:

–  Lekić, Mandić, Knežević, Medojević… nisu moja družina. Oni su opozicija. Da li se meni ta opozicija sviđa, pravo da vam kažem ne – kazao je Abazović 22. oktobar 2017.

Nakon što su Abazovićeva URA i Bečićeve Demokrate vidjeli rezultate novembarskih izbora u Petnjici, Tuzima, Mojkovcu i Prijestonici, odnosno sopstveni i krah SDP-a i SNP-a, shvataju da su im šefovi marginalnih stranaka Ranko Krivokapić i Vladan Joković samo teret. Od njih se tako Bečić i Abazović ograđuju i već spremaju posebnu koaliciju, sve sanjajući predsjedničku kandidaturu.

dps ubjedljiv u sve 4 opstine
Nakon izbora, URA i Demokrate shvataju da su im šefovi marginalnih stranaka Ranko Krivokapić i Vladan Joković samo teret

Miodrag Lekić još se može nadati koaliranju sa Krivokapićem, što se iz međusobnih pomirljivih izjava i vidi, a što je već dogovoreno za izbore u Beranama.

lekic i krivokapic dil
Lekić se još može nadati koaliranju sa Krivokapićem

Pitanje je međutim opstanka takvog eventualnog daljeg udruživanja, ako veći dio javnosti i politički analitičari smatraju kako bi obojica rado sebe vidjeli kao predsjedničke kandidate. Joković, čiji SNP trpi dalje potrese i razilaženja, ostao je usamljen, pa je progutao sve uvrede koje mu je do juče upućivao DF i za februarske izbore Frontovce je izabarao za koalicione partnere.

becic i abazovic

Od dugo najavljivanih razgovora o zajedničkom predsjedničkom kandidatu ostali su samo medijski napisi, potisnuti novim izolovanim pregovorima URA-e i Demokrata, kao i koketiranje SDP-a i krnjeg Demosa.

Abazovićeve i Bečićeve snage ne izjašnjavaju se o izdaji ostatka samozvane građanske opozicije, već samo animozitet pokazuju djelima. Zato ni u SDP-u više ne skrivaju negodovanje – čak je Ivan Vujović, otvoreno i priznao da u je opozicija u krizi.

ura i demokrate
Abazovićeve i Bečićeve snage ne izjašnjavaju se o izdaji ostatka samozvane građanske opozicije

Komentarišući najavu saveza URE i Demokrata, Vujović je poslao strijelu i razotkrio doskorašnje saveznike da njihove „parcijalne, providne i sitne kalkulacije imaju cilj da oslabe ostatak opozicije – a da ne dođe do političkih promjena”.

vujovic pasus
Vujović je razotkrio doskorašnje saveznike

Nešto blaži ali vidno razočaran bio je Joković, koji je ostatku samozvane građanske opozicije poručio da bi trebalo da se sastanu i konstatuju da li će nastaviti razgovore ili da se više neće ni sastajati.

Glavni urednik Portala Analitika Predrag Zečević smatra da samozvana građanska opozicija više ne postoji.

Trebalo je da imaju sastanak u decembru, nijesu ga imali. Najavaljena je koalicija između Demokrata i pokreta URA sa jedne strane, a sa druge strane kao odgovor na to najavljena je koalicija između Demosa i SDP-a. Dakle to je očigledno da se građanska opozicija podijelila na dva dijela i da se nalazi u izuzetno teškoj poziciji pred lokalne izbore u Beranama i pred jako važne predsjedničke izbore – istakao je on.

Nameće se zaključak da nejedinstvo i nesloga samozvane građanske opozicije nijesu nikakvo iznenađenje, ali da su pred nama ostatak vruće političke zime i proljeće, jer bi nerealne predsjedničke ambicije većine lidera marginalnih partija, mogle iznjedriti oštre sukobe i dalju polarizaciju unutar opozicije. Sve ih to vodi u političku istoriju, jer neće imati šanse protiv kandidata DPS-a.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image