baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

ODBOR AMERIČKOG SENATA odobrio ratifikaciju crnogorskog članstva u NATO

Spoljnopolitički odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno je odoborio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

ODBOR AMERIČKOG SENATA odobrio ratifikaciju crnogorskog članstva u NATO
FOTO: Heralding

O protokolu bi sada trebalo da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Kako je Glasu Amerike saopšteno iz Odbora uoči sjednice koja je održana sinoć, moguće je da će se ponovo tražiti da se protokol odobri jednoglasnim pristankom na što su, u prethodnom sazivu Kongresa, primjedbe imala dvojica senatora, republikanci Rend Pol iz Kentakija i Majk Li iz Jute.

 

cg-NATO-slobodna-evropa-1
Crna Gora dobila status pozvane zemlje 19. maja                                                                                      foto: EPA

Senator Rend Pol nije, kako saznaje Glas Amerike, prisustvovao sjednici odbora koja nije bila otvorena za javnost.

Ako Pol i Li i dalje budu imali primjedbe, Senat će se o protokolu izjašnjavati glasanjem u redovnoj proceduri.

 

capitolio
Od 100 senatora njih 66 treba da podrži Protokol                                                              foto: Prensa Latina

U Senatu sjedi 100 senatora – iz svake američke savezne države po dva. Ukoliko se Protokol nađe pred njima, treba nam dvotrećinska podrška. To su glasovi 66 senatora.

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovali su Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.

AUTOR: PinkM/Glas Amerike

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image