baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

MEDENICA zapanjena ponašanjem pojedinih političkih aktera (VIDEO)

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, prezentujući godišnji izvještaj rada sudova, pozvala je nadležne organe da iskoriste svoj legalitet i ono što im nalažu Ustav i Zakon u okviru svoje funkcije, te da preuzmu sve radnje kako bi spriječili posljedice oportunog ponašanja pojedinih političkih aktera na političkoj sceni. Upozorila je da sudska grana vlasti mora biti lišena svih pritisaka uz garantovanu samostalnost i nezavisnost.

MEDENICA zapanjena ponašanjem pojedinih političkih aktera (VIDEO)
FOTO: PinkM

Pojedini politički akteri napadima, prijetnjama i nedisciplinom koja u posljednje vrijeme vlada na javnoj sceni, žele ugroziti pravni poredak države, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

– Na javnoj sceni je nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi, koji pokušavaju urušiti samostalnost i nezavisnost. A i ugroziti ličnu i porodičnu sigurnost sudija, čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak države kroz ometanje vladavine prava – kazala je Medenica.
Oni koji se trude da ugroze samostalnosti i nezavisnosti sudstva, neće lako do cilja. U njihovoj namjeri omesti će sudije koje, kako predsjednica Vrhovnog suda kaže, stoje na braniku pravde.

 

performans
Medenica: Zapanjena ponašanjem pojedinih političkih aktera

– Preduzimaju se sve mjere od strane određenih političkih grupacija, koje žele dovesti do erozije prava a time i likvidacije samostalnosti i nezavisnosti sudskog odlučivanja. Poručujem svima da sudije stoje na braniku pravde, sve dok nose sudijsku ulogu. Njihova je misija da građanima obezbijede nesmetan pristup sudu, zakonitu odluku lišenu svih političkih pritisaka i na tome će i ostati – dodaje predsjednica Vrhovnog suda.

Da kvalitet rada ne trpi uslijed pritisaka a ni povećanog obima posla potvrđuju brojke. Pa je tako na adrese sudova u Crnoj Gori u 2016. godini pristiglo 130. 776 predmeta, završeno je 90.537. Priliv predmeta bio je veći za 6,13 odsto, a broj riješenih za 2,45 odsto u odnosu ne 2015. godinu. Na državnom nivou sve sudije su bile opterećene sa 531 predmetom, od čega su završili 367. Sudovi su donijeli 90537 odluka.

– Kvalitet rada ne trpi uslijed kvantiteta, što je ohrabrujuće i afirmativno za crnogorsko sudstvo – poručila je Medenica.

No, nijesu svi sudovi sudsku godinu završili sa visokom ocjenom. Na listi onih koji kvare prosjek i urušavaju napore da kvalitet pravde bude bolji, našli su se sudovi u Baru, HN i Kotoru.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image