baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

MEDENICA: Sudovi cijene vjerodostojnost iskaza

Sudovi u bilo kojem postupku nikada ne cijene lične osobenosti i karakterne crte svjedoka već vjerodostojnost njegovog iskaza, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica komentarišući navode iz DF-a da Saša Sinđelić nije kredibilan svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorističkog napada.

MEDENICA: Sudovi cijene vjerodostojnost iskaza
FOTO: Pink M

Prošlost Saše Sinđelića kao svjedoka saradnika u procesu osumnjičenih za organizaciju terorističkih aktivnosti u oktobru prošle godine te stvaranje kriminalne organizacije predmet je raznih medijskih i političkih interpretacija. Navode DF-a koji tvrdi da Sinđelić nije kredibilan svjedok komentarisala je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Sudovi u bilo kojem postupku nikada ne cijene lične osobenosti i karakterne crte svedoka već vjerodostojnost njegovog iskaza. Izvan toga vam ja ništa ne mogu reći jer bilo šta da kažem bilo bi upućivanje budućem sudiji koje procesne radnje treba u tom procesu da urade, a ja to nemam ovlašćenja da kažem – rekla je Medenica.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić kazao je da će se o optužnici za slučaj pokušaja terorističkog napada 16. oktobra prošle godine odlučiti u zakonskom roku, odnosno 15 dana od njenog prijema. I on je komentarisao iskaz Sinđelića kao svjedoka saradnika i istakao da ne treba ništa prejudicirati.

savic
Savić: Svaku pojedinačnu odluku će donositi sudija koji bude postupao u predmetu, Foto: Printscreen

Svaku pojedinačnu odluku će donositi sudija koji bude postupao u predmetu, prema tome mi ne možemo da zauzimamo stav kako će se pojedini sudija u pojedinom predmetu odnositi prema dokaznoj građi. To je isključiva stvar i potpuna autonomija svakoga sudije. Prepustimo to njima da ocijene kada predmet dođe u fazu i ako dođe u fazu suđenja – kaže Savić.

Predsjednica Vrhovnog suda je na novinarsko pitanje kako komentariše to što Svetozar i Miloš Marović nijesu u zatvoru, nakon pravosnažne presude, odgovorila da očekuje da se oni nađu tamo gdje treba da izdržavaju zatvorsku kaznu. To što Marovići nijesu u zatvoru nije krivica suda, tvrdi Medenica.

Sud u proceduri upućivanja na izdržavanje kazne radi sve po zakonu i to u rokovima koji su po zakonu. Prema tome, ja očekujem da se i jedan i drugi nađu tamo gdje treba da izdržavaju zatvorsku kaznu. Zašto je mlađi Marović dobio državljanstvo Srbije, to već nije u našem domenu – navodi Medenica.

medenica 2
To što Marovići nijesu u zatvoru nije krivica suda, tvrdi Medenica, Foto: Pink M

Apelovala je da su u vremenu pred nama veliki izazovi pred sudijama.

Ovaj sud s obzirom na predmete koji se sude i koji će se suditi pod velikom pozornošću javnosti. Od vas i vašeg objektivnog izvještavanja zavisiće i javno mnjenje a time i povjerenje građana u ne samo rad ovo suda nego kompletne sudske grane vlasti – kaže Medenica.

Medenica je pohvalila rad sudija Višeg suda koji su u predhodnoj godini riješili veliki broj novopristiglih i zaostalioh predmeta. Trajanje tih procesa je dodatno skraćeno čime se pojačala njihova ažurnost i funkcionalnost, zaključila je Medenica.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image