baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

MEDENICA: Da bi izbjegli spekulacije o hapšenju osumnjčenih za terorizam suđenje mora biti javno (VIDEO)

MEDENICA: Da bi izbjegli spekulacije o hapšenju osumnjčenih za terorizam suđenje mora biti javno (VIDEO)
FOTO: Pink M

Kako bi se izbjegle brojne spekulacije u vezi sa hapšenjem dvadeset srpskih državljana koji se sumnjiče za planiranje teroristickog napada u našoj zemlji suđenje u tom postupku  će biti javno ukoliko dođe do podizanja optužnice, najavila je u našoj emisiji „ Intervju“ predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.  Sve ono što se bude dešavalo u sudnici biće dostupno, kako kaže, širokom auditorijumu i građanima Crne Gore.

„ Svakodnevno imamo kompletnu politizaciju jednog cijelog sudskog postupka, time je ugrožena nezavisnost i samostalnost sudske grane vlasti i sve procesne radnje koje se sprovode u tom predmetu doživljavaju jedno tumačenje od stručne, zatim laičke, političke i druge javnosti“, kazala je Medenica.

Medenica napominje da do sada nije bila praksa da se video zapisi iz sudnice dostavljaju bilo kome. Razlog je, kako navodi, zaštita prezumpcije nevinosti.

„Međutim u ovakvim situacijama koje je podijeljeno na način kakvo je to naše društvo , kada svak uzima sebi za pravo da on može da sudi i presuđuje, ne samo strankama nego i sudovima i sudijama sa svojim zaključcima i vrijednosnim sudovima odlučili smo se ipak da jedan dio ovakvih procesa pustimo u javnost“, poručila je predsjednica Vrhovnog suda.

Predsjednica Vrhovnog suda se osvrnula i na institut sporazumnog priznanja krivice poručujući da ga je zbog brojnih benefita koje donosi trebalo i ranije koristiti.

foto medenica i ja

„Sporazumom o priznanju krivice ne samo da se želi postići svrha kažnjavanja sa odabirom kazne već se mora oduzeti kompletna imovina. U ovim konkretnim slučajevima koji su i te kako pobudili interesovanje javnosti zbog same štete koja je nastala već imamo 26 miliona 973 hiljade oduzete odnosno oko 50 miliona zaplijenjene imovine koja će se kroz procedure koje zakon predviđa u doglednom vremenu oduzeti“, dodala je Medenica.

 Medenica zamjera tužilaštvu na manjku finansijskih istraga dodajući da ih je do sada bilo četiri od kojih je jedna polovično završena. Napominje da se u jednom predmetu nekoliko puta odlučivalo u Višem sudu a Apelacioni sud ukidao te odluke. To, kako kaže, može navesti na zaključak da je u pitanju loše snalaženje:

Niti smo taj institut dobro proučili ili ga dobro pravnički postavili ni tužioci gdje im zamjeram da ima malo finansijskih istraga a ni sudovi koji ni u ove četiri još uvijek nijesu uspjeli završiti te četiri. Ako krene mnogo više tih finansijskih istraga što bi bilo dobro tek ćemo vidjeti kako će sud biti spreman da na to odgovori“, kaže Medenica.  

medenica 2

 Sudstvo je svakodnevno suočeno sa izazovima kojima se pokušava narušiti njegova nezavisnost, kaže Medenica. Posebno se osvrnula na materijalni položaj sudija koji je, kako dodaje, garant sudske nezavisnosti odnosno borbe protiv korupcije:

„ Mi moramo sudije sa visokim i ličnim stabilnim primanjima zaštititi od bilo kakvih blagodeti koje njima funkcija donosi, a oni zloupotrebljavajući funkciju posegnu za njima“, kazala je Medenica.  

 Na pitanje da li je od sudije nekada dobila konkretnu pritužbu da je imamo konkretan pritisak Medenica kaže:

„ Ja konkretno nikada nijesam dobila konkretnu pritužbu, u razgovorima je nekada bilo dilema da li je ovaj natpis  potekao od ovoga, čija je pozadina cijelog tog pisanja, da li je to poruka da sudiji presudi ovako ili onako ali niko od sudija do sada nije rekao ja ne mogu da sudim u ovom predmetu,  želim da se izuzmem jer na mene se vrši pritisak“, dodala je predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica podsjeća da su brojne presude u prethodnom periodu obarane pred sudskim instancama jer optužnice nijesu bile potkrijepljene valjanim dokazima. Tako je i u slučaju Kalić.

Tužilac, što je i sama pravosnažna presuda pokazala nije u dovoljnoj mjeri pružio sudu dokaze da bi svoju opstužbu i potvrdio , odnosno da bi izdejstvovao osuđujucu presudu. Zašto je to tako? To Tužilaštvo treba da ispita“, kazala je Medenica.   

 Vrhovni sud je do sada riješio 96,98 predmeta, a ta brojka bi do kraja ovog mjeseca trebalo da bude veća:

„ Tako da je on, ne samo lider u regionu, već jedan od Vrhovnih sudova koji prednjači s obzirom na svoju efektivnost i efikasnost, u odnosu na Vrhovne sudove Evropske unije, to kažem sa znanjem i spoznajom jer sam u mreži predsjednika Vrhovnih sudova država EU gdje se raspravlja o svim problemima, pa čak i o problemima efikasnosti i u postupanju“, zaključila je Medenica.  

 

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image