BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

MARKOVIĆ: Za tri godine ćemo iz deficita preći u suficit (VIDEO)

Crna Gora je od Svjetske banke do sada dobila oko 450 miliona eura kredita. Trenutno ulaganje SB u našu zemlju iznosi oko 107 miliona, a njena podrška je po riječima premijera Duška Markovića značajna za naš ekonomski rast i razvoj.

MARKOVIĆ: Za tri godine ćemo iz deficita preći u suficit (VIDEO)
FOTO: PinkM

Glavna tema razgovora predsjednika Vlade sa potpredsjednikom SB Silir Milerom bile su mjere finansijske konsolidacije koje su kako Marković kaže za prvi kvartal 2017. godine donijele ohrabrujuće rezultate.

– Prve mjere fiskalne konsolidacije su dale rezultate i pokazale su se kredibilnim i održivim. Prvi rezultati su ohrabrujući, a rast prihoda je oko šest odsto a recimo u aprilu je rast bio čak devet odsto u odnosu na uporedni period prošle godine – kazao je Marković.

markovic

Odlično se, kako kaže Marković snalazimo i sa troškovima. No dodaje da na ovome nećemo stati.

Naš plan je da nove mjere finansijske konsolidacije o kojima diskutujemo u ovom trenutku sa Svjetskom bankom, kao sa našim partnerom, treba da nas dovedu u situaciju da za tri godine eliminišemo budžetski deficit i pređemo u fazu budžetskog suficita i takođe da u tom periodu javni dug zadobije opadajući trend – ističe predsjednik Vlade.

Potpredsjednik SB ističe da će mjere fiskalne konsolidacijke našoj zemlji donijeti brži ekonomski razvoj, te da se ne radi o rezovima već ulaganju u budućnost. Kaže da se za period od 2017-2019 za CG očekuje rast od tri odsto na šta će umnogome uticati makroekonomsko upravljanje.

– Očekujem da sa snažnim programom makroekonomskog upravljanja vaš put rasta bi mogao da bude znatno veći od tri odsto godišnje koji projektujete u kratkom roku – poručio je čelnik Svjetske banke.

miler

Miler poručuje da je imperisoniran sa odlučnošču naše Vlade da se pozabavi ovim pitanjem, dodajući da je SB spremna i dodatno da nas podrži. Vlada će do kraja maja pripremiti fiskalnu strategiju koja će podrazumijevati nove mjere i na taj način omogućiti održivost kao važan element makroekonomske stabilnsoti i dugoročnog ekonomskog razvoja.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image