baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

MARKOVIĆ: Nezavisnost je sveta obaveza svakog Crnogorca

Nezavisnost Crne Gore je sveta i najveća obaveza svih, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti.

MARKOVIĆ: Nezavisnost je sveta obaveza svakog Crnogorca
FOTO: Printscreen

Premijer je na samom početku podsjetio na riječi lidera pokreta za obnovu nezavisnosti i tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, izgovorene prije godinu dana, kada je obilježena desetogodišnjica nove Crne Gore.

Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza – kazao je tadašnji premijer Milo Đukanović.

Marković je istakao kako vjeruje da je svaki 21. maj datum kada se moramo podsjećati te najveće, svete obaveze svakog Crnogorca i svakog građanina Crne Gore.

Ima država i naroda koji ne moraju to rade. Zbog svoje veličine, zbog svoje snage i moći, zbog vjekovnog trajanja – to pravo im je dato, jednom za vazda. Crna Gora i Crnogorci nijesu u toj grupi država i naroda. Od kad postoje, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu.
I tako – vjekovima: slamka jedna među vihorove. Ne smijemo to zaboraviti! Istorija nas uči da su Pravo i Pravda ponekad posustajali u sudaru sa pragmatikom politike i logikom interesa velikih i moćnih – kazao je premijer.

4
Marković: Nezavisnost je sveta obaveza svakog Crnogorca, Foto: Pink M

Istakao je da ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka.

Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i Pravo i Pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Nije nas bilo za tim stolom. Gotovo cio jedan vijek bio je potreban da osvane 21. maj; da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države.
To je bilo moguće 2006. jer su „čast i sloboda dva dobra koja je crnogorski narod uspio da sačuva vjekovima po cijenu najtežih žrtava“. Na kraju Prvog svjetskog rata, kada je kralj Nikola ovo poručivao predsjedniku francuske Vlade – to nije bilo moguće – podsjetio je Marković.

Naglasio je da su prošle decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena!

stavmirno
Marković: Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države, Foto: CDM

Generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i jednog nejakog naroda, nije jednom za svagda data. Da je dugoročna garancija nezavisnosti – ravnopravno mjesto te zemlje u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke. Da nam se nikad više ne ponovi Pariz 1919 – jasan je premijer.

Kako je naveo, u narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo to mjesto, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse.

U narednih nekoliko godina, četiri ili najviše pet – Crna Gora će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije. Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu – kazao je predsjednik crnogorske Vlade.

Dodao je da nas čeka još puno posla.

rpedsjednikpremijerpredsjednik-1000x555
Marković: U narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo to mjesto, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse, Foto: CDM

Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju; da zakoni važe jednako za sve; da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo; da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori; da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu… – poručio je Marković.

Istakao je da prvi put u istoriji Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima, da ujedini sve potencijale, da se svim snagama okrene razvoju, da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu!

Iskoristimo tu istorijsku šansu; budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala.
Onako kako smo to uradili i 21. maja 2006. Da je vječna Crna Gora – zaključio je premijer.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image