baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

KORKER: Crna Gora najnovija članica NATO, nadam se brzoj akciji u Senatu

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker, nada se brzoj akciji punog sastava Senata povodom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, prenosi Rojters.

KORKER: Crna Gora najnovija članica NATO, nadam se brzoj akciji u Senatu
FOTO: Huffington Post

Izjava Korkera je uslijedila nakon što je odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno odoborio ratifikaciju Protokola, o kom sada treba da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Drago mi je što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a i nadam se brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata – naveo je u saopštenju Korker, a prenosi agencija Rojters.

SENAT Rojters-768x706
Američki Senat jednoglasno odoborio ratifikaciju Protokola

Rojters piše da će članstvo Crne Gore predstavljati prvo proširenje od kad su 2009. godine u savez ušle Hrvatska i Albanija.

Dodaju da, uprkos istorijskim vezama s Rusijom, odnosi s Moskvom nijesu dobri u posljednje vrijeme, a sve zbog odluke Vlade Crne Gore koja se posvetila prozapadnim integracijama.

Rojters podsjeća i da se Crna Gora pridružila sankcijama Rusije zbog aneksacije Krima.

 

cg-NATO-slobodna-evropa-1
SAD će postati 22. od 28 zemalja članica koje su ratifikovale Protokol

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovali su Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.

AUTOR: PinkM/CdM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image